Европейска инциатива JESSICA

31.12.2013 | 23:59
по статията работи:
31.12.2013 | 23:59
JESSICA финансира публично-частни проекти за градско развитие чрез предоставяне на заеми, банкови гаранции и дялово участие

Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони (JESSICA) е инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), в сътрудничество с Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ).

В България JESSICA се осъществява посредством Оперативна програма „Регионално развитие”, в рамките на Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие".

Инициативата JESSICA представлява качествено нова форма на финансиране от Структурните фондове на ЕС. За разлика от досега действащите правила за предоставяне единствено на безвъзмездна финансова помощ на публични институции, инициативата JESSICA финансира публично-частни проекти за градско развитие чрез предоставяне на заеми, банкови гаранции и дялово участие.

На 27 май 2009 г. беше подписан Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и Европейската инвестиционна банка за изпълнение на инициативата JESSICA в България.

Съгласно меморандума се предвижда МРРБ да възложи на Европейската инвестиционна банка функциите на Холдингов фонд. В качеството си на Холдингов фонд, ЕИБ ще подпомага българските общини в процеса на интегрирано градско планиране и идентифициране на проектни идеи и ще създаде Фондове за градско развитие, които да започнат реалното финансиране на проекти чрез дялово участие, заеми или гаранции.

Основно изискване е проектите да носят приходи и възвращаемост на вложените ресурси и да са част от интегриран план за градско развитие. Избираемите проекти по JESSICA трябва да бъдат насочени към подобряване на градската среда, като задължително включват компонент, който ще осигури печалба и възможност вложеният финансов ресурс да бъде върнат обратно във Фонда за градско развитие, в средносрочен план. Такъв тип компоненти могат да включват бизнес центрове, бизнес паркове, културни институции, спортна инфраструктура, търговски зони, мерки за енергийна ефективност и др.

Чрез този револвиращ механизъм, вложеният от Европейския фонд за регионално развитие финансов ресурс, ще продължи да бъде използван за финансиране на проекти за градско развитие в България дори след края на програмния период 2007-2013.

Понастоящем се водят преговори между МРРБ и Европейската инвестиционна банка за подписване на Финансово споразумение за създаване на Холдингов фонд към ЕИБ, чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Регионално развитие” в размер на 33 милиона евро.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...