Първа копка на "Плиоценски парк - Дорково"

с. Дорково
25.09.2012

На 25 септември 2012 година (вторник) от 13:00 часа на Палеонтологичното находище в село Дорково край Ракитово ще се състои първа копка по проект „Създаване и популяризиране на културно–исторически продукт в община Ракитово, чрез адаптация на Палеонтологично находище – с. Дорково, като туристическа атракция и социализация на културен паметник крепост „Цепина", съфинансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.

Участие в първата копка ще вземат кметът на Община Ракитово Любомир Петков, кметът на с. Дорково Николай Ковачев, Ангел Паризов – ръководител на проекта, Свилен Топчиев – координатор.

Проектът, който възлиза на над 2 млн. лв., предвижда създаване на „Плиоценски парк - Дорково“. Ще бъде изграден музей на мястото на Находището с постоянна и сезонни експозиции, които ще показват как е изглеждал Чепниският край през епохата на Плиоцена, а на входа посетителите ще бъдат посрещани от  възстановка на скелет на мастодонт.  По проекта ще бъдат направени още асфалтов път до музея, паркинг, рехабилитация на зелени площи и други. 

Дестинация Дорково е уникална със своето Палеонтологично находище, където са намерени кости на мастодонти, саблезъби тигри, примитивни мечки и много други животни, датиращи от ерата на Плиоцена, както и с крепост Цепина, обитавана още от времето на тракийското племе беси. Целта на проекта е чрез обновяването и социализацията на тези два обекта село Дорково и Община Ракитово да се превърнат в атрактивно място за хора с интерес към археология и история и в популярна туристическа дестинация.

 

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив