Оспорват пред Конституционния съд наредбата, разрешаваща на МВР да следи контактите ни в Интернет

05.02.2008 | 13:38
по статията работи: econ.bg
Според Организацията за отворен код, свободен софтуер и бизнес съхранението на данните не е решение
Оспорват пред Конституционния съд наредбата, разрешаваща на МВР да следи контактите ни в Интернет


Събирането на данни за гражданите е агресивен метод за навлизане в личния живот на всеки български гражданин и е аналог на това да се следи всеки със специални разузнавателни средства с основанието, че може да направи престъпление. Това се казва в изявление на Организацията за отворен код, свободен софтуер и бизнес /FOSS/, изпратено до медиите, по повод публикуваната през миналата седмица в “Държавен вестник" наредба, даваща право на службите и на МВР да събират данни за електронната кореспонденция на всяко лице в България.

Организацията заяви специално за Econ.bg, че в близките дни ще се свърже с група народни представители, които от нейно име да оспорят законосъобразността на наредбата пред Конституционния съд. Според привържениците на отворения код наредбата противоречи на Конституцията на Република България. Самата организация не може сама да оспори нормативния акт, тъй като според основния закон на страната ни само ограничен кръг от  упълномощени лица и институции могат да направят това. Привържениците на отворения код организират  и протест срещу наредбата.

Организацията за отворен код предоставя факти, който не се споменават, но стават ясни от наредбата и от директивата на ЕС.

МВР ще знае всичко  за всеки един от нас, които ползват Интернет, а именно наборите от IP адреси и по кое време са ползвани, като идентификацията IP адрес - физическо лице, ще се прави от доставчика на Интернет; каква комуникация е водена и с кого; на кого са изпращани електронни съобщения, кога и колко пъти; с кого е говорено, използвайки телефония (примерно SIP), колко пъти и колко време; с кого сме чатили, ползвайки средства за мигновени съобщения - колко пъти с кого и колко време и къде и какво сме търсили в световната мрежа.

С други думи МВР ще знае по всяко време, кой стои зад даден IP адрес, кой какви познати има, колко време прекарва в Интернет, какво точно прави и с кого. Това може да се нарече аналог на това винаги след вас да ходи служител на службите е позицията на привържениците на отворения код.

Според наредбата служителите на вътрешното министерство могат по всяко време да използват събраната информация за техни си цели. Използвайки Social Networking инструменти, те могат да проследят цялата налична за един човек история в Интернет и дали е свързан с някой, които е заподозрян за престъпление, а могат и да я използват за всякакви неща, каквито решат.

Според Организацията за свободен код проблемът се състои в това, че се наблюдават свободни граждани, които не са заподозрени в престъпление, нито са виновни или обвиняеми. Всеки български гражданин, ще бъде щателно проучван и ще бъде събирана информация за неговия личен живот с цел евентуална употреба. Това освен, че противоречи на Конституцията на Република България в членовете й за неприкосновеност на личния живот, противоречи и на хартите за правата на човека и на правилото, че всеки е невинен до доказване на противното.

Тази наредба всъщност помага на тероризма, а не помага за борбата срещу него, е становището на привържениците на отворения код. Отговор на тероризма под формата на масово наблюдение би довел до невероятен успех за извършителите на нападенията: цялостно подкопаване на нашите изконни ценности. Събирането на данни за гражданите е агресивен метод за навлизане в личния живот на всеки българин и е аналог на това да се следи всеки със специални разузнавателни средства с основанието, че може да извърши престъпление.

Хванатият от МВР български педофил, чрез проследяване на Skype, не е достатъчно основание за въвеждането на наредбата според организацията за отворен код. Става дума за случай, при който канадската полиция е хванала човек, който получавал от българина снимки, използвайки Skype, и са докладвали това на нашите спец-ченгета. Според привържениците на отворения код тук се спекулира с това, че подслушвайки Skype, полицията е хванала престъпника, което реално няма как да стане.

Текста на спорната наредба ще откриете в рубриката "Право" на Econ.bg на следния адрес: http://www.econ.bg/law/enactments/article134955.html
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Клиент изучава сметката в ресторанта: - Нещо не разбирам...салата - 2 лв, основно - 5 лв, десерт - 1 лв, бутилка вино - 3 лв. Всичко 11 лв. А сметката е 30 лв. Как се е получило така? - Ами, не се...
На този ден 19.04   548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-мия епископ на Равена Максимиан Равенски. 1332 г. – Състои се сватбата на Стефан Душан и...