Политици, "ша ва замолим" да говорите на книжовен език

21.05.2009 | 15:05
по статията работи: Апостол Апостолов
Студенти представиха изследване върху езика на политиците. Правят център за изследване на политическа и журналистическа реч
Политици, "ша ва замолим" да говорите на книжовен език

Снимка: Правителствена информационна служба

За пета поредна година студенти от специалността "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски" правят изследване върху речта на българските политици. Езикът на избраниците ни е скучен, апатичен, изпълнен с кухи фрази и клиширан, категорични са студентите. В публичното пространство продължават да се чуват думи, характерни за региона, от който идва народният представител, заявиха днес на специална пресконференция студентите. Диалектните форми на един език са признак за неговото лексикално богатство, но е недопустимо да намират място в медиите, категорични са филолозите.

В езиковия запас на нашите избраници, особено в арсенала на управляващата коалиция, се използват думи, които имат за цел да преувеличат представяната ситуация. Целта е да се акцентира на успехите на този кабинет. В изказа преобладава и иронията, особено при представянето на дейността на предишните кабинети.

В изследването е констатирана употреба на думи-закачки, проява на неуместен хумор. Така например, по време на интервю с бившия вътрешен министър Румен Петков на въпрос: Заставате ли зад генерала? (не е конкретизирано дали става дума за Бойко Борисов или за друг генерал, бел.ред.), министърът отговаря утвърдително. Запитан как застава, Петков заявява: "Прав, седнал... вие как държите". Припомняме ви, че това не е единствената изцепка на бившния вътрешен министър. На пресконференция той официално заяви, че няма навика "да сяда на една маса със Сульо, Пульо, Куйович, Уйович, Муйович и всеки, който завършва на тази сакрална сричка".

По време на учителската стачка през по-миналата година образователният министър Даниел Вълчев е запитан дали не му е омръзнало да е Нарцис, той от своя страна уверено отговаря: "Не ми е омръзнало, защото в момента аз съм Зевс".

Филолозите за пореден път апелираха да се внимава и с изказванията от парламентарната трибуна. Специално внимание се обръща на зам.-председателя на Народното събрание Любен Корнезов, който нееднократно заявява: "Ша ва замола..."; "Ша ва пратя в Министерството на образованието да видите за кво става въпрос"; "Като ма питахте що малко говоря, ей затова".

Изследваето констатира още, че държавата търпи реформи, а не рИформи, че има председател, а не прИдсИдател. МИхмед Дикме така и не се научи, че не е Министерствуту на зимиделиету и гурити.

Отмина мандатът на кабинета, а министърът на държавната администрация и административната реформа (подчертавам реформа, бел .ред) Николай Василев не се научи да казва летище, а не литищи и един, а не идин.

Бъдещите филолози са констатирали и че депутатите използват едни и същи фрази едновременно и за проблемите с боклука, и за газовата криза, и за безбройните протести. Използвани са словосъчетания като: "Ние виждаме как", "Известно е, че.."; "Интегрирането на страната ни в структурите на ЕС"...; "..за да се подобри положението на хората" и пр.

Езиковият изказ на народните избраници е и агресивен, категорични са изследващите. На въпрос на Econ.bg дали този път е отличен депутат с правилна употреба на книжовната езикова норма, преподавателят и част от екипа в проекта Владислав Миланов заяви, че тази година са решили да не определят най-добър и най-лошо говорещ политик - практика, която съществуваще при предишните изследвания.

"Изминалите 5 години са твърде малко, за да се правят генерални обобщения за езика на политиците. Необходимо е да изминат поне десетина мандата на кабинети", смята Надежда Михайлова-Сталянова, предподавател в СУ.

"Откакто се изследва езикът на депутатите, нещата не са се променили много. Хората са едни и същи, говорят по един и същи начин, без значение дали са в управление или в опозиция", обобщи специално за Econ.bg преподавателят. "Като редови избирател, аз бих искала да се говори преди всичко истината, заяви още тя и допълни, че в една политическа реч може 2 часа да преобладават високопарни и "сресани" думи, в които обаче липсва информация.

В заключение тя отправи апел да не се бърза при говорене, да се обмисля изказът и да се спазват предписаните книжовни норми.

Сред препоръките на университетския преподавател е и в средното ни образование да се отделя много повече внимание на часовете по български език. Практиката показва, че кандидат-студентите са препълнени с терминология, свързана с литературознание, философия, но граматическите правила по правопис остават непознати. Пълното изказване на Надежда Михайлова-Сталянова може да чуете в аудио файла след статията.

На срещата днес стана още ясно, че до един месец в Софийския университет ще бъде учреден Център за изследване на политическа и журналистическа реч. В момента тече процедура по регистрация. Центърът ще създаде езикови портрети на политиците. Инициаторите на проекта ще издават и месечен бюлетин с езиковите отклонения на изследваните. Предвижда се в бъдеще проектът да прерасне в сайт, на който всеки депутат или журналист да може да види своите грешки, уловени от филолозите, поели тежката мисия да бъдат обществен радар за езиковите отклонения в публичното пространство.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Политкоректно: Шефът прави оперативка и обявява: - Зле са нещата. Ще трябва да съкратя един от вас. - Ааа, шефе, аз съм жена с три деца. Не може. - А аз съм от малцинствата, продумал тихо...
На този ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор...