Обявяват старта на проект за изграждане на комплекс за психично-здравни услуги в София

07.02.2008

На 7 февруари (четвъртък), в 11.00 часа в сградата на Столична Община, официално ще бъде обявен стартът на проекта за разкриване на първия в София комплекс за психично-здравни услуги в общността. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Участие в пресконференцията ще вземат заместник-кметът на София по здравеопазване, социални дейности и интеграция на хора с увреждания Албена Атанасова, кметът на район "Слатина" Антоанета Апостолова и представители на ангажираните в реализирането на проекта организации.

Основната цел на проекта е да подобри качеството на живот на хората с психични проблеми от град София. Изграждане на комплекс от психично-здравни услуги в общността в София, Район Слатина е задачата, която си поставя Глобална Инициатива в Психиатрията, в партньорство с организации и институции, зад които застават както професионалисти така и близки и роднини на хора с психични заболявания.

В хода на проекта, който ще стартира през март, ще бъде изграден комплекс от психично-здравни услуги в общността, включващ дневен център, защитено жилище и информационен център за хора с тежки психични разстройства. Обучението на професионалисти, потребители на психично-здравни услуги и техните роднини да се кооперират в условията на новата система от служби ще повиши не само тяхното участие в управлението на службите, но и ще допринесе за предоставянето на по-качествени, базирани на доказателства психично-здравни услуги. Кампанията за повишаване на чувствителността на обществото към проблемите на хората, живеещи с тежка психична болест, цели да направи общността по-информирана и чувствителна към техните проблеми и съответно да намали психиатричната стигма и дискриминацията.

Проектът е резултат от интензивното сътрудничество на организации и институции имащи отношение по проблемите на хората с психична болест в България и е базиран на опита на ГИП-София придобит чрез реализиране на проект „Изграждане на мрежа от психично-здравни услуги в общността в област Благоевград” финансиран от холандското външно министерство, програмата MATRA. Коалицията от организации работещи по проекта е обединена от идеята да подкрепят развитието на психично-здравни услуги, които дават възможност на всеки човек да развие своя потенциал, независимо от личните си проблеми или житейски обстоятелства.

Водеща организация е Фондация "Глобална Инициатива в Психиатрията-София", а финансовата подкрепа е на Министерство на труда и социалната политика (чрез Програма ФАР 2005) и фондация „Лале”.

 Проектът се реализира в партньорство със Столична община - Район Слатина, Сдружение за развитие на психосоциалната рехабилитация в България, Амбулатория за психично здраве “Адаптация“, Сдружение на близките на хора с психични заболявания “Общество Адаптация“ и Югозападен университет "Неофит Рилски" Благоевград.
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив