Европа губи 750 млрд. евро годишно от кибератаки

26.09.2013 | 13:30
по статията работи: Теодора Пенева
Обмислят докладването на пробиви в системата да стане задължително за някои сектори
Европа губи 750 млрд. евро годишно от кибератаки

Всяка година киберпрестъпността причинява загуби на стойност 750 милиарда евро под формата на пропиляни ресурси като време, бизнес възможности и средства. Това заяви зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров в рамките на 12-та Конференция по информационна сигурност и съхранение на данните, информират от ресорното ведомство.

Във всеки един момент в интернет "върлуват" едновременно около 150 хиляди вируси или зловредни кодове, сочат данни на Европейската комисия (ЕК). Те ежедневно заразяват устройствата на 1 милион потребители.

На фона на тези данни публичният и частният сектор невинаги споделят информация за пробиви в мрежовата и информационната сигурност на структурите, посочват от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Ето защо в рамките на Европейския съюз се обсъжда идея докладването им да има задължителен характер в критични сектори като банковия, енергийния, транспортния, както и в сферите на интернет услугите и публичната администрация.

За тази цело трябва да бъде прието предложение за директива, която да осигури високо ниво на мрежовата и информационната защита в Съюза.

В рамките  на конференцията беше представен и опитът на "Български пощи" ЕАД при прилагането на съвременни европейски разработки и в защитата на автоматизирани информационни системи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....