Адресна регистрация

 

Съгласно Закона за гражданската регистрация, всяко лице, подлежащо на гражданска регистрация, е задължено да заяви писмено своя постоянен и настоящ адрес.

Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му.  Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си.  Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето.

Адресна регистрация на лицето е отразяване на постоянния и настоящия им адрес в регистрите на населението и в Национална база данни "Население".

Адресната регистрация се извършва от общините и кметствата при подаване на заявление от лицето.

Постоянен адрес
Постоянен адрес е адресът в населеното място, което лицето избира да бъде вписано в регистрите на населението.

Постоянният адрес е винаги на територията на Република България. Всяко лице може да има само един постоянен адрес. Всеки български гражданин трябва да бъде вписан в регистъра на населението на едно населено място. Български граждани, живеещи предимно в чужбина, които не са вписани в регистрите на населението и не могат да посочат постоянен адрес в Република България, се вписват служебно в регистрите на населението на район "Средец" на град София.

Всеки собственик или ползвател на жилище може да възрази пред кмета на общината срещу ползването на неговия адрес от трети лица.

Настоящ адрес
Настоящ адрес е адресът, на който лицето пребивава.

Всяко лице има само един настоящ адрес. Настоящият адрес на българските граждани, на които мястото на пребиваване е в чужбина, се отразява в автоматизираните информационни фондове само с името на държавата, в която пребивават.

Осъществяване на процедурата

Адресната регистрация се извършва от длъжностното лице от служба ЕСГРАОН към общината или кметството;

За заявяване на постоянен адрес се подава заявление по образец до органите на общинската администрация (кмета) или до органите по чл. 1, ал. 2 от Закона за българските документи за самоличност - Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на транспорта, Министерството на отбраната и Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.

Заявяването се извършва лично, а по изключение - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно. За малолетни и непълнолетни и за поставени под запрещение лица заявяването се извършва от законните им представители.

Настоящият адрес се заявява чрез подаване на адресна карта от лицето до общинската администрация. Заявяването се извършва лично, а по изключение - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно. За малолетни и непълнолетни и на поставени под запрещение лица заявяването се извършва от законните им представители.

Български гражданин, живеещ предимно в чужбина, може да заяви постоянния и настоящия си адрес и чрез заявление за издаване на български документ за самоличност, подадено чрез дипломатическите или консулските представителства на Република България.

Промяна на адрес
Заявлението за промяна на постоянен адрес се подава в общината или кметството, където лицето избира да бъде вписано в регистрите за населението. Всяко лице е длъжно в срок 30 дни да заяви промяната на настоящия си адрес. Адресната карта за промяна на настоящ адрес се подава в общината или кметството, където лицето пребивава, и в 5-дневен срок се изпраща за актуализация на Национална база данни "Население".

Лицата, предоставили подслон в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон, са длъжни да регистрират в специални книги отседналите, като при поискване предоставят данните от тях на органите на местната власт или на Министерството на вътрешните работи.

Такса
Това е местна такса, съгласно ЗМДТ и размерът и се определя с наредба на общинския съвет за всяка община, в зависимост от разходите за осъществяване на процедурата. За София, за адресна регистрация или за издаване на удостоверение за постоянен или настоящ адрес се събира такса в размер на 2 лв.

 

Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Силва Йорданова 17.08.2012 | 14:54
Здравейте,как е възможно лицето Даниел Емилов Петров на 21г да си извади лична карта на адрес на който не живее от 10г.Адреса е жк.Люлин бл.502бхБет7ан100 в същото време живее с майка си и сестра си в соц,общежития на Люлин.
Силва Йорданова 17.08.2012 | 15:00
Здравейте,как е възможно лицето Даниел Емилов Петров на 21г да си извади лична карта на адрес жк.Люлин бл,502вхБет7ап100.При положение,че същия живее от 8г с майка си и сесрта си в общежитията за временно настаняване в Люлюн.
атанас михайлов 22.01.2015 | 14:13
здравейте аз съм от котел и искам да си направим постояна адресна регистрация в луковит но в общината ме карат да платя данаци на къщата където ще се регистрирам а те не са малко към 400 лева да намеря нотариален акт на къщата правилно ли е това тъй като в моя град ми казаха 4е трябва да подпалня само 1 бланка и да се подпише човека при когото ще се регистрирам
Стоян Ганчев 27.08.2015 | 12:45
Лицето живее в Пловдив и има адресна регистрация. Към момента това лице има адресна регистрация и в гр.София. Законно ли е това и какво означава.
Стоян Ганчев 27.08.2015 | 12:47
Лицето е родено в Пловдив. Има и адресна регистрациятам. Към момента има и адресна регистрация и в гр.София. Законно ли е това и какво означава
Йордан Янкулов 30.06.2017 | 17:47
Здравейте Моля някой да коментира следния казус " Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето. " Според този закон това е дискриминация по потношение на бащата Всъщност това че детето е с настоящ адрес като на майката се използва неправомоерно за ограничаване контакти на бащата с детето. Бабата провокирани конфликти довеждащи до раздяла, а супругата съпругата не подкрепя мъжа си. Получава се, че с равни права на двамата родители , поради горното условие на практика бащата и детето са ограничени от контакти помежду си. Може ли се определи позицията на съпругата като недостатъчно зряло поведение и липса на родителски капацитет.
Йордан Янкулов 30.06.2017 | 17:48
Здравейте Моля някой да коментира следния казус " Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето. " Според този закон това е дискриминация по потношение на бащата Всъщност това че детето е с настоящ адрес като на майката се използва неправомоерно за ограничаване контакти на бащата с детето. Бабата провокирани конфликти довеждащи до раздяла, а супругата съпругата не подкрепя мъжа си. Получава се, че с равни права на двамата родители , поради горното условие на практика бащата и детето са ограничени от контакти помежду си. Може ли се определи позицията на съпругата като недостатъчно зряло поведение и липса на родителски капацитет.
Таня Ценова 11.08.2017 | 15:18
Здравейте, Моят казус е следният. Постоянният ми адрес е в гр. Враца (където вече нямаме собственост на имуществото и адресът е не актуален). С партньорът ми, от когото имам дете, живеем доста години във фамилната му къща. При опит да сменя адресът си в София (адресът, на който живеем, и на който е регистрирам партньорът ми) от Общината ми обясняват, че са необходими следните документи: Декларация на собственик или съсобственик за жителството ми в имота(тук няма проблем) и нотариален акт на имота (тук вече проблем има, т.к. свекърва ми възпрепядства предоставянето му). Въпросите ми са: 1. Възможно ли е само с Декларациата попълнена от партньора ми, при положение, че имаме дете и сме от 10 години на този адрес да се даде ход на издаването на процедурата по смяна на постоянният адрес (респ. личната карта)? 2. Ако се регистрираме в Общината, като семейна двойка без брак, ще улесни ли това процедурата? 3. Последният вариант, за който се сещам е да се подпише Договор за наем мржду мен и партньорът ми. Предварително благодаря! Т. Ценова
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив