България е 17-а в света по отворен бюджет

23.01.2013 | 18:25
по статията работи: Петя Бързилска
Страната ни увеличава прозрачността на публичните си финанси
България е 17-а в света по отворен бюджет

През 2012 г. в България прозрачността на публичните финанси се увеличава. Това се казва в международния анализ на организацията International Budget Partnership (IBP), която изготвя Индекса „Отворен бюджет“ (Open Budget Index).

По този показател България се нарежда сред страните със "съществено" отворен бюджет. Проучването се прави на всеки две години.

Спрямо 2010 г. страната ни е повишила прозрачността на публичните си финанси с 9 процентни пункта – от 56% на 65%, което е над средната стойност от 43 пункта.

За миналата година България се нарежда на 17-о място сред 100 изследвани държави. Позицията на страната ни също се повишава спрямо изследването от 2010 г., когато сме били на 31-о място. През 2008 г. сме били на 24-о място с 57 на сто прозрачност на държавните финанси, а през 2006 г. - на 28-а позиция с 57%. 

Според IBP България ще запази същия процент на отворен бюджет и през 2014 г. - в рамките на 65 на сто.

"Прозрачен бюджет“ според международната организация означава, че правителствата предоставят подробна, изчерпателна и разбираема информация за управлението на публичните финанси. Това позволява на обществото да оценява ефективността, с която се изразходват обществените средства.

Сред страните с най-отворен бюджет на първо място за миналата година е Нова Зеландия, която има 93 от 100 процентни пункта. Втора е Южна Африка (90 процента), а трета е Великобритания (88 процентни пункта). Що се отнася до региона на Източна Европа и Централна Азия пред нас са Чехия (75%), Русия (74%), Словения (74%) и Словакия (67%).

В дъното на класацията за „отворен бюджет“ са Катар, Мианмар и Екваториална Гвинея, като според IBP всички имат 0% отворен бюджет. Северна Корея не присъства в изследването.

Що се отнася до България, от международната организация отчитат като положителна достъпността на публичната информация за: предварителни бюджетни данни, предложения на правителството за бюджета за следващата година, приет бюджет за всяка текуща година и одитиран бюджет за предходната година. Според International Budget Partnership обаче извършваните промени на държавния бюджет през годината не са явни и прозрачни, правителството не представя допълни документи за държаните нефинансови активи, както и не дава пълна информация за разходите по бюджета. Според анализа за отворения бюджет България не дава прозрачни данни за разходите за „секретни активи“ като национална сигурност и военно разузнаване.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...