Българската икономика се забавя

15.05.2013 | 15:50
по статията работи: Петя Бързилска
Добрата новина за първото тримесечие на тази година са увеличените инвестиции, посочиха анализатори
Българската икономика се забавя

От експресните оценки може да се извади заключението, че икономическият ръст в страната забавя своя темп. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайкояв пред Econ.bg във връзка с изнесените днес данни на Националния статистически институт. Те показаха увеличение на годишна база на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната в размер на 0,4% през първото тримесечие на тази година.

Забавяне на растежа

Забавянето на растежа през първото тримесечие на 2013 г. се дължи на спад в потреблението от 1.6% на годишна база, като той се усеща най-много при индивидуалното потребление – 2.4%, коментира за Econ.bg и Мартин Владимиров от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

По думите на анализатора понижената консумация е вероятно резултат от увеличаващата се безработица, сезонно по-ниското потребление в началото на годината, както и до известна степен политическото напрежение.

Експресни оценки

Същевременно според Стайков не трябва да се забравя, че оценките са на база сезонно изгладени данни, според които забавянето на икономическата активност започва още през първото тримесечие на 2011 г. Ако се погледнат сезонно неизгладените данни, картината е доста по-различна не само като темп на развитие, но и като тенденции. Затова пълен коментар може да се направи, когато се видят сезонно неизгладените данни, смята той.

Припомняме, че експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори, на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

"На тримесечна база се наблюдава спад при услугите, което не е добра новина на фона на представянето им през последните три тримесечия на миналата година. Наблюдава се и забавяне ръста в промишлеността, което също буди притеснения", коментира още икономистът от ИПИ.

Инвестиции

Според Стайков има и две добри новини - инвестициите в оносвен капитал увеличават темпа си на нарастване както на годишна, така и на тримесечна база. Същото се отнася и за износа, каза още той.

"Интересното е, че въпреки това се наблюдава растеж при инвестициите, както и във всички основни сектори", коментира и анализаторът от ЕКИП.

Най-изразено е подобрението при селскостото стопанство (3.3%), а индустрията също расте въпреки опасенията, че проблемите в електропроизводството ще окажат негативно влияние на сектора. Позитивен е също фактът, че износът се увеличава с 8.9%, вероятно посредством по-големи поръчки към страни извън ЕС, коментира Владимиров.

Прогнози

По думите на икономиста от ЕКИП стабилният ръст на инвестициите, както и възстановяващият се износ, прави експертите оптимисти за икономиката през текущото тримесечие.  

Прогнозите са за растеж от около 0.6-0.7%, задвижван до голяма степен и от сезонни фактори, като началото на туристическия сезон и увеличението на заетостта. Последното ще допринесе и за частично възстановяване на потреблението.

Проблемите в електроенергийния сектор свързани със слабото търсене ще окажат ефект върху минната индустрия, но големи сътресения не се очакват поне на този етап, заяви Мартин Владимиров.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...