Данък "лихва" и равносметката от въвеждането му

09.07.2013 | 11:15
по статията работи: Момчил Лалев
Още от въвеждането на този данък се създадоха и предпоставки и стимули за неговото избягване, смята Георги Ангелов. Приходите от налога въобще не отговарят на прогнозираните
Данък "лихва" и равносметката от въвеждането му

Само 15,5 млн. лева от очакваните 132 млн. лева са постъпили в бюджета от данъка върху лихвите по депозитите през първото тримесечие на годината. Това означава, че са събрани малко под 12 на сто от прогнозираните средства.

Съществуват доста възможности за избягване на налога. В момента извън обсега на закона са безсрочните спестовни сметки, разплащателните сметки, детските влогове, както и инвестициите във взаимни и животозастрахователни фондове. Друга възможна алтернатива за избягване на данъка върху лихвите по депозитите например е инвестиране в недвижими имоти или в благородни метали.

Същевременно новото правителство обмисля възможността за частично премахване на данък „лихва” върху депозитите. По-конкретно от данъка да се освободят сметките до 1000 лева. Като с тази мярка се цели да се облекчат данъчно хората с по-малки по размер депозити.

По този начин обаче могат да се създадат предпоставки за заобикаляне на данъка и от хора с по-големи по размер депозити, които на практика могат да ги разпределят в няколко по-малки влога, до размера на необлагаемата сума от 1000 лева. За да не се стигне до изкуствено заобикаляне на налога по гореспоменатия начин се обмисля от правителството да се въведе и допълнително условие - един човек да е титуляр максимум на две сметки с до 1000 лева. По данни на Българска народна банка (БНБ), над 70% от депозитите в страната са на стойност до 1000 лева.

Според редица водещи експерт-икономисти данъка върху лихвите, като мярка е необоснована и неефективна от самото начало.

"Още от въвеждането на този данък се създадоха и предпоставки и стимули за неговото избягване, а именно използването на алтернативни спестовни инструменти и инвестиции. В тази връзка не се учудвам от изключително слабата събираемост, в сравнение с планираната", каза Георги Ангелов, старши икономист от Институт "Отворено общество" пред Econ.bg.

Относно идеята, от данъка да се освободят сметките до 1000 лева, според мен по този начин допълнително ще се "подкопае" събираемостта на данъка. А и ще се създадат допълнителни административни разходи във връзка с евентуалната промяна в закона", каза още той.

Икономистът защити тезата, че според него този данък трябва да отпадне и фокуса на правителството трябва да се насочи към намаляване на делът на "сивата" икономика и повишиаване на събираемостта от останалите стандартни данъци.

Редактор: Петя Бързилска

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Момичета, ако търсите мъж, който: - помни рождения ви ден, - знае какво харесвате, - пази ваши снимки, - познава семейството ви и приятелите ви, - споделя спомените ви, Значи вие търсите Марк...
На този ден 22.01   1690 г. – Индианското племе Ирокези подписва мирен договор с британските власти в Северна Америка. 1723 г. – В Русия е издадена заповед за борба с...