Задава ли се нова икономическа криза в Аржентина

13.06.2013 | 11:00
по статията работи: Момчил Лалев
Краят на тази история вече е написан и тя завършва с криза, заяви бившият министър на икономиката Роберто Лаваня
Задава ли се нова икономическа криза в Аржентина

Сега, повече от десетилетие след епичния финансов колапс на Аржентина от 2001-2002 г., много инвеститори се втурнаха да бягат от страната, пише "Ройтерс".

От големи китайски и бразилски компании, като Vale Do Rio Doce SA, до малки собственици на фирми и спестителите, за всички страхът от нова криза доведе до силно понижени инвестиции и куфари с пари в брой напускащи страната.

Масовото източване на средства, което беше ограничено единствено от контрола на капитала от президента Кристина Фернандес, заплашва да подкопае икономиката на страната още повече, като дестабилизира валутата и ограничи създаването на нови работни места. За много хора, чувството е на надигаща се буря.

"Краят на тази история вече е написан и тя завършва с криза", заяви Роберто Лаваня, който е министър на икономиката на страната през периода 2002-2005 г.

Въпреки че всички са съгласни, че всяка криза няма да е толкова зле, колкото сривът през 2001-2002 г., когато цялата страна беше в бунтове, двама президенти се отказаха от постовете си, а икономиката на страната се сви с една пета.

Като разчита на краткосрочни поправки в закона, като например контрол върху цените и забрана за купуване долари от аржентинците, Фернандес само отлага неизбежното, докато се трупат още повече проблеми.

"Колкото по-дълго управляващите се опитват да забавят нещата, толкова по-лошо ще бъде. Не може да има растеж без инвестиции", каза Лаваня, който работеше за покойния съпруг на Фернандес.

Ключови министри от правителството Фернандес отказаха коментар относно създалата се ситуация.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...