Защо игрите в Сочи са най-скъпите в историята?

04.02.2014 | 15:15
по статията работи: Симеон Досев
Похарчените от Русия 51 млрд. долара са повече, отколкото за всички други зимни Олимпиади взети заедно
Защо игрите в Сочи са най-скъпите в историята?

Когато Зимните олимпийски игри стартират на 7 февруари в Сочи, това ще се превърне в най-скъпата Олимпиада в историята – както зимна, така и лятна. Първото подобно събитие в Русия си спечели тази съмнителна слава благодарение на редица фактори, а именно разходите за подготвяне на Олимпийски игри в Кавказкия регион, желанието на президента Владимир Путин да направи събитието колкото се може по-екстравагантно, както и предполагаемата корупция по време на провеждането на различните проекти около игрите.

Олимпиада в Сочи се оценява на 51 млрд. долара, което е с 10 млрд. над досегашния рекорд – Пекин 2008 г. Ако извадим летните игри от сметките, нещата изглеждат още по-сериозни.

Скорошно проучване на холандско списание, цитирано от изданието Think Progress, показва, че игрите в Сочи ще струват повече, отколкото всички останали зимни Олимпиади взети заедно:

159146

Изхарчените 51 млрд. долара са около 4 пъти повече от първоначално планираните 12 млрд. долара. Изразходването на повече средства от очакваните обаче не е нещо ново. Според Алисън Стюърд и Бен Фливберг от Оксфордския университет това се случва абсолютно винаги и именно този факт прави игрите уникални сред скъпите спортни проекти.

Според Русия и Путин предстоящата Олимпиада представлява изграждането на „новата Русия“, но в навечерието на игрите светът вижда Сочи много по-неатрактивен. В западния свят медиите се фокусират главно върху проблемите със сигурността, законът против хората с различна сексуална ориентация и корупцията, която допринесе за много от разходите.

Сочи обаче далеч не е сам в провала си от тази гледна точка. Световното първенство в Бразилия, което ще се проведе през лятото, също отчете надвишаване на разходите. Това привлече вниманието към лошите публични услуги, а проучванията показаха, че населението на страната няма да пожъне масивните икономически облаги, които според поддръжниците на първенството ще дойдат след събитието.

Тези ефекти не са уникални за Русия и Бразилия. Подобни случаи е имало и при предишни световни първенства по футбол и Олимпиади, както в развиващи се страни, така и в развити. В Сочи нещата може би изглеждат необичайни, но в крайна сметка става въпрос за един същ проблем, но в доста по-големи измерения.

И ако съобщенията, които тези спортни събития изпращат, не достигнат до хората, а икономическите облаги не последват, тогава на дневен ред стои въпросът дали разходите си заслужават.

Щеше ли Русия да е по-добре, ако беше използвала тези пари за създаване на политики и изразходване на средства, които наистина биха изградили „новата Русия“? Щеше ли Бразилия да е по-добре, ако беше похарчила тези 30 млрд. долара не за световно по футбол, а за построяване на инфраструктура? Щеше ли светът като цяло да е по-добре, ако Международният олимпийски комитет и ФИФА не изискваха от страните да изпълняват тези невероятни критерии, независимо колко големи и богати са?

И ако отговорът на всички тези въпроси е „да“, а може би той е именно такъв, как да променим начинът, по който подобен тип събития се подготвят, за да не се сблъскваме с такива проблеми в бъдеще?

Следете всичкo за Зимните олимпийски игри в Sporta.bg!

Четете всички новини за Зимните олимпийски игри, следете как се представят българите на Зимните олимпийски игри, вижте програмата на игрите, класирането по медали, както и какви са резултатите от Сочи.

Научете повече за пистите и курортите в Сочи, а тук можете да научите информация за участниците на игрите.

Оцени статията:
3.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...