И фирмите ще могат да получават пари по ОП „Околна среда”

22.05.2014 | 16:48
по статията работи: Рая Лечева
Досега европрограмата финансираше само проекти на общини и неправителствени организации
И фирмите ще могат да получават пари по ОП „Околна среда”
Снимка: Thinkstock/Guliver

Насочването на пари директно към бизнеса е една от най-големите промени в правилата за финансиране по европрограмата „Околна среда“. Досега по тази линия се отпускаха средства главно за проекти на общините и за неправителствения сектор. Това се променя през новия програмен период 2014 – 2020 г. , като се допуска бенефициенти по програмата да бъдат частни фирми и асоциации от водния сектор, в сферата на отпадъците и опазването на защитените зони.

Това става ясно от анализ на последния вариант на проекта на ОП „Околна среда“, който е публикуван на сайта на Министерството на околната среда и водите за обществени консултации. В момента тече и обществено обсъждане на екологичната оценка на програмата. Едва след приключването на двете процедури за публично обсъждане, ще бъде изготвен и финалният вариант на проекта.

По оперативна програма „Околна среда” 2014-2020 страната ни ще разполага с 1,4 млрд. евро от ЕС. Националното съфинансиране ще бъде още 263,7 млн. евро. Така общият финансов ресурс на програмата за България, ако бъде одобрена, ще бъде близо 1,7 млрд. Евро.

Над 1,2 млрд. евро за водния сектор

Най-много средства - общо 1,2 млрд. евро ще бъдат насочени към водния сектор, който отново е заложен като основен приоритет за програмата.

С предимство ще се финансират проекти в общини с над 10 000 души население. Планира се да бъде подпомогнато изграждането на 55 пречистваелни станции и други 26 проекта за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в големи градове. Няколко големи водни проекта също се очаква да получат пари от новата програма – тези на Добрич, Пловдив, Асеновград и Плевен - Долна Митрополия.

С пари по мярката ще се финансира разработването на Плановете за управление на речните басейни, както и реформирането на ВиК сектора по проект на регионалното министерство.

В сектор „Води” ще бъдат изграждани съоръжения за третиране на утайки, осигуряване на по-добро почистване и заустване в чувствителни зони.

Бенефициенти по такива проекти вече ще могат да са не само общините, а ВиК асоциации и самите дружества. Дружествата управляват новите водни съоръжения и определят цената, заради което е логично именно те да станат бенефициенти, смята ЕК.

За да се случи това обаче, трябва да бъде извършена дълго отлаганата реформа за отделяне на дружествата, извършващи услугата водоснабдяване и канализация, от собственика на инфраструктурата. Евроизискванията са ВиК инфраструктурата да бъде публична собственост – държавна или общинска. Затова, според Закона за водите, дружествата трябва да прехвърлят тръбите за пренос в активите на общините.

След което общините или асоциациите по ВиК ще могат да сключват договори с търговски дружества, включително ВиК оператори, за управление и поддържане на съоръженията. Така ще бъде създадена правна гаранция, че средствата от ЕС ще се усвояват правилно и няма да се допуска субсидиране на цената на водата и покриване на загуби на операторите с парите, предназначени за развитие на инфраструктурата.

Процедурите по отделянето трябва да приключат не по-късно от 2016 година. В противен случай има опасност от спиране на новата оперативна програма.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.04   1154 г. – Мюсюлмански войски, предвождани от Нур ад Дин превземат Дамаск. 1699 г. – Състои се сватбата на немския граф Лудвиг Крафт фон Насау-Саарбрюкен и...