Кипър - в центъра на кризата

18.03.2013 | 10:18
по статията работи: Петя Бързилска
Налогът върху банковите депозити предизвика общественото недоволство и буди въпроси за стабилността на еврозоната
Кипър - в центъра на кризата

Парламентът на Кипър ще заседава извънредно във връзка с договорения спасителен план за страната, който предизвика голямо недоволство сред обществото.

Партията на президента на Кипър Никос Анастасиадис има 20 места в 56-местния парламент, като по този начин е нужна и подкрепата на други политически групи, за да може Кипър да одобри пакета. Не е сигурно обаче дали идеята, вече одобрена от президента, ще получи достатъчно подкрепа от останалите депутати, пише „Би Би Си“. 

Спасителният пакет, договорен между Европейския съюз и Международния валутен фонд, предвижда страната да получи финансова помощ в размер на 10 млрд. евро. Международните кредитори обаче изискват Никозия да въведе еднократен налог върху банковите депозити, с който да се съберат 5,8 млрд. евро. Това предизвика теглене на пари от вложителите, като в събота (16 март) се наложи банките да ограничат сумата на тегленията в брой от банкомати.

"Предадените" кипърци

Държавните медии в страната предупреждават, че ако сделката бъде одобрена от парламента, банките може да бъдат затворени във вторник, за да се предотврати масовото изтегляне на средства. Говорител на една от коалиционните партии – Демократичната партия, каза пред „Би Би Си“, че преди да гласуват "за" спасителния пакет, представителите ѝ искат уверения, че мярката ще реши проблемите на Кипър.

Същевременно опозиционният лидер Гергиос Лиликас заяви, че държавният глава е "предал вота на хората".

"Напълно споделям нещастието, причинено от трудното и болезнено решение", коментира в телевизионно интервю президентът Никос Анастасиадис. Той обаче каза, че Кипър е трябвало да избира между стабилизиране на финансите си или евентуален крах на финансовата система на страната и излизане от еврозоната. По думите му това е най-лошата криза за държавата след нахлуването на Турция в Кипър през 1974 г.

Според условията на спасителния пакет кипърците, които имат по-малко от 100 хил. евро в своите сметки, трябва да платят еднократна такса от 6,75%. Тези, които имат влогове от повече от 100 хил. евро, трябва да платят налог в размер на 9,9%. Междувременно се появи информация, че кипърски представители се опитват да предоговорят условията по спасителния план, за да намалят тежестта върху дребните спестители. Никозия ще се опита да намали таксата за малките вложители от 6,75 на 3 на сто, а да увеличи тази за големите от 9,9 на 12,5 на сто.

Ерозия на банковата защита

Решението да се наложат загуби на кипърските вложители е най-новата форма на ерозия на защитата за облигационерите в...

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...