Колко е голяма и колко ни струва сивата икономика?

20.11.2013 | 15:05
по статията работи: Георги Велев
Загубите за бюджета варират между 250 и 500 млн. лв. от укрити данъци и недеклариране на извършена дейност
Колко е голяма и колко ни струва сивата икономика?

1,2 млрд. лв. годишно губи страната ни от данъчни измами по данни на Европейката комисия. Това заяви днес анализаторът Мартин Цанов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) по време на представяне на Индекса на скритата икономика при бизнеса у нас. Индексът е разработен от ЦИД и „Витоша рисърч“.

Цанов обясни, че през третото тримесечие в страната съвсем малко са се увеличили данъчните приходи. "През предишните години ръстът в приходите е бил над 8%, но през настоящия период е 0,89 на сто", каза експертът. Една от причините за това е неустойчивия ефект на контролните мерки на приходните агенции. Причината е, че обикновено изискванията към търговците се променят сериозно при смяна на политическата обстановка у нас, смята анализаторът.

Според Цанов продължаващата дефлация у нас също е причина за намаление на данъчните приходи. "Липсата на реформи и подкрепа в реалната икономика също водят до намаление на икономическия ръст и съответно на получаването на данъци. Негативен ефект в работата на приходните агенции има и смяната на изпълнителната власт", обясни още анализаторът.

Друг проблем остават скритите данъци, мита и акцизи, както и плащането на ръка на работниците. "В сравнение с миналата година се увеличават и наетите хора по трудов договор, но със скрити клаузи", обясни още Цанов. 13,8% от хората у нас в момента пък получават заплащане, което е по-високо спрямо подписания договор. Подобни практики имат негативен ефект върху социалната ни система и се увеличава недостига на средства, обясниха още анализаторите.

От неплатени здравни и социални осигуровки загубите за бюджета са за поне 245,6 млн. лв. годишно, според консерватовния анализ на ЦИД. Според други анализи обаче загубите за хазната могат да достигнат до 450-500 млн. лева, обясниха анализаторите.

От проучването на центъра става ясно, че 12,6% от хората в България се осигуряват на минималния осигурителен праг. Без трудов договор пък работят 4% от хората у нас. 

Според анализа на ЦИД безработицата у нас и догодина ще се запази на нива от около 13%. През 2015 г. се очаква тя да намалее до нива от 11-12%, ако започне ръст на икономиката. Припомняме, че по данни на НСИ през третото тримесечие на 2013 г. коефициентът на безработица е 12%.

От центъра коментираха още, че момента около 244 хиляди души са трайно безработни у нас като това са 56% от общия дял на хората без работа. Притесненията на Центъра са, че младежката безработицата остава на високи нива.

От данните става ясно, че икономиката ни се движи основно заради нарастващия износ, както и увеличаващото се вътрешно потребление. Припомняме, че според анализ на Международния валутен фонд (МВФ) нарасналият износ и правителствените разходи са успели да допринесат за позитивния ръст на БВП.

Основните проблеми за икономиката ни обаче остава бедността на населението, тежките условия на пазарите и общата икономическа стагнация. Проблем е и слабата икономическа интензивност на дружествата, а развитието на икономиката ни не е задоволително, обясни Цанов. Той припомни, че у нас имаме ниска цена на труда, но и ниска производителност.

Обшият индекс на скритата икономика в България бележи увеличение от между 2,2 и 2,4% спрямо миналата година, заяви и Руслан Стефанов, директор на ЦИД.

Той припомни, че през последната година се увеличават скритите обороти сред населението и неотчитането на отделни икономически дейности. Като пример в това отношение е неотчитането на приходите от допълнителни дейности, извън работната заплата.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...