Оставката на кабинета няма да доведе до икономическа нестабилност

20.02.2013 | 11:00
по статията работи: Петя Бързилска
"Събитието ще вдигне лихвата по облигациите на днешния аукцион", коментира пред Econ.bg Калоян Стайков от ИПИ
Оставката на кабинета няма да доведе до икономическа нестабилност

"Не смятам, че оставката на правителството ще доведе до икономическа нестабилност, просто няма причина за това". Това заяви за Econ.bg икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Калоян Стайков.

"Когато се сменят правителства предсрочно в страни от ЕС, това не води автоматично до срив на икономиките им. Трябва да се види какво правителство ще се създаде, каква политика ще води и кога ще бъдат насрочени изборите", обясни икономистът.

Калоян Стайков даде пример с Белгия, където на избрания през 2010 г. парламент му отне близо година, за да формира правителство. "Това не попречи на икономиката да нарасне реално с 2.3% през 2010 г. и с още 1.9% през 2011 г.", каза експертът.

Оставката на правителството със сигурност ще се отрази в посока по-висока доходност по облигациите. 

Днес по условия, определени от Министерството на финансите (МФ), Българска народна банка ще проведе аукцион за продажба на 6-месечни (181-дневни) краткосрочни съкровищни бонове от емисия на стойност 800 млн. лв.

Преди дни беше проведен аукцион за продажба на част от емисия 5-годишни лихвоносни съкровищни облигации. Постигната доходност беше в размер на 1,99%, като лихвата беше по-висока от тази на проведения на 21 януари 2013 г. аукцион на 5-годишните облигации от същата емисия. В края на януари доходността беше в размер на 1,66%

Стана ясно, че за да се изплатят субсидиите на зърнопроизводителите в най-кратки срокове, трябва да бъдат набрани средства чрез емитиране на дълг под формата на облигации. Плащанията ще са за сметка на фискалния резерв. За гарантиране устойчивостта на размера на фискалния резерв в първите месеци на годината, е било предприето актуализиране на емисионния календар. 

По-рано днес Министерството на финансите и БНБ отказаха да коментира днешния аукцион и оставката на правителството.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...