Положителната макроикономическа картина се запазва, сочи анализ

09.11.2017 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Паричната статистика на БНБ отчита годишен ръст на кредитите с 4.1% към септември
Положителната макроикономическа картина се запазва, сочи анализ
Снимка: БГНЕС

Анализаторите на Райфайзенбанк (България) ЕАД отчитат в редовния си месечен икономически обзор с коментар на данните, налични към октомври, че индексът на индустриалното производство отбеляза ръст от 4.9% на годишна база.

„По компоненти, ръстът на индекса бе резултат от противоположна динамика: увеличаване продукцията на добивната промишленост с 13.0%, ръст в производството на преработващата промишленост с 6.4% и спад при производството на електричество, топлоенергия и газ с 3.8%.", коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев.     

Общият оборот в промишлеността също отбеляза ръст с 10.8% на годишна база. По компоненти, нарастването в оборота на външния пазар беше 9.9%, докато оборотът на вътрешния пазар се увеличи с 11.5% на годишна база.

Възходящата тенденция на строителството продължи с темп от 9.0% на годишна база. Ръстът на сектора бе следствие от увеличение на сградното строителство с 16.8%. На този фон гражданското и инженерното строителство гравитираше около нулата.

„Отличното представяне на сградното строителство, което върви нагоре за осми пореден месец след дванадесет поредни месеца на спад, отразява нарастващите търсене и цени в този сегмент. Въз основа на ниските лихви по кредитите (в т.ч. ипотечни) и бързо нарастващото възнаграждение на труда в страната, в среда с ниски лихви по депозитите и малко инвестиционни възможности, значителен финансов ресурс се насочва към придобиване на жилищни и бизнес сгради. Този процес се подкрепя и от психологическа динамика, базирана на очаквания за покачващи се цени, оскъпяващи покупките на недвижима собственост в бъдеще", продължи Калчев.

Паричната статистика на БНБ отчита годишен ръст на кредитите с 4.1% към септември, движен и от ръст на кредитите към нефинансови предприятия с 3.1%, докато кредитите към домакинствата отбелязаха прираст от 5.9%.

„Положително е освен това, че темпът на годишен ръст плавно се ускорява", допълни още Емил Калчев.

Подобно на кредитите, през септември депозитите също нараснаха - с 8.7% на годишна база, като депозитите на домакинствата се увеличиха с 6.4%, а тези на нефинансовите предприятия с 14.0%, което все още е сигнал за нисък инвестиционен апетит.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Габровец отива при зъболекар: - Колко ще ми струва ваденето на зъба? - 50 лева. - 50 лева за 20 секунди? - Ако искате, ще го извадя мноооооого бавно...
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...