Продължаваме съпротивата: Тютюнопроизводителите срещу ЕС 1

21.05.2013 | 10:15
по статията работи: Теодора Пенева
България осигурява половината от тютюневите изделия на европейския пазар и изнася 90% от продукцията си

Впоследствие пред Econ.bg председателят на асоциацията Цветан Филев изрази опасенията си, че готвената Директива ще нанесе сериозни щети на тютюнопроизводителния бранш в Европа и особено в България.

"Ще бъде унищожен поминика на 200 хиляди българи и 400 хиляди европейци, които ще се наредят на бюрата по труда за социални помощи“, заяви той. С други думи, страната ни осигурява половината от тютюневите изделия на Стария континент. Освен това изнася 90% от производството си в сектора, които пък се изкупуват на 100%, обясни Филев.

Причината за страховете на бранша е, че според производителите новата Директива ще направи тютюневите изделия неоразличими. "Под такава форма, уведнаквени, те ще бъдат лесно фалшифицирани и това ще развърже ръцете на контрабандистите“, смятат от НАТ.

По думите на Филев текстовете ще отворят континента за внос на некачествени продукти от страни като Индия, Китай, Бразилия и Канада. Като нетен снабдител, България несъмнено ще бъде засегната.

130404

Производителите на тютюн застават твърдо против готвените промени. Снимка: Thinkstock/Guliver

Промени

Официалната позиция на страната ни се припокрива с тази на производителите на тютюн. "Българската страна нееднократно активно е изразявала позицията си по този въпрос, както на ниво работни експертни групи, така и на ниво министри“, обясниха от МЗХ за Econ.bg.

На провелото се в началото на миналата седмица заседание Гърция е представила доклад, анализиращ потенциалните негативни последици за селскостопанския сектор, произтичащи от предвижданите промени. България, както и други страни-членки, е подкрепила тази позиция.

"Тези държави се опасяват, че предвидените мерки може да доведат до загуба на работни места във веригата на производство на тютюн, както и до увеличаване на измамите в този сектор“, информираха от българското ведомство.

Междувременно темата е станала предмет на дискусии и в рамките на среща на министрите на земеделието от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия) и тези на България, Румъния и Словения, провело се в Краков, Полша. Тогава българският зам.-министър на земеделието и храните Снежана Благоева е представила официалната позиция на България относно бъдещото приемане на новите регулаторни механизми, предвидени в реформираната Обща селскостопанска политика (ОСП) за новия програмен период 2014-2020 г.

Благоева е подчертала, че за постигане на крайната цел на Директивата са предвидени прекомерно необосновани мерки, които ще доведат до ограничаване на права на индустриалната собственост и в същото време няма  да допринесат в желаната степен до намаляване на тютюнопушенето.

По време на заседанието между държавите е била подписана и съвместна декларация за подкрепа на сектор „Тютюн“.

Очаквайте още подробности по темата.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Иван Велев 21.05.2013 | 12:46
Такаа, значи накратко въпросът е по-малко работни места или по-малко умиращи от тютюнопушене. Позицията на България ми изглежда като позицията на производител на оръжия, който протестира срещу опити да се въведе мир, защото като хората не воюват ще му спаднат приходите.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...