Световните лидери се събират в Давос, за да променят света

21.01.2014 | 11:10
по статията работи: Симеон Досев
Ще успеят ли най-влиятелните личности в света да превърнат идеите в действия?
Световните лидери се събират в Давос, за да променят света

Веднъж годишно Швейцария се превръща в много повече от шоколад, луксозни часовници и прочут банков сектор.

В продължение на няколко дни в края на януари президенти, министър-председатели, монарси и корпоративни титани, заедно с актьори, рок звезди и други влиятелни личности, се събират на годишната среща на Световния икономически форум, разказва USA Today.

Събитието се провежда в алпийския курорт Давос, разположен на около 145 км. югоизточно от Цюрих. Веднъж годишно мястото забравя за своята същност на ски курорт и се превръща в основна сцена на политическия и бизнес елит.

„Това е едно невероятно събитие, което се случва на всяко едно ниво“, смята Нейрман Бехравеш, главен икономист в консултантската компания IHS и ветеран от Давос.

„Основните политически лидери изнасят своите речи, но обикновено не казват нещо, което вече да не знаете. В отворените форуми има много говорещи и до голяма степен знаете какво ще кажат. Частните срещи обаче, които обикновено са в коридорите и извън протокола, са много по-интересни и с много по-добри дискусии. Има и много партита. Трябва да внимавате да не прекалите“, казва той.

Тазгодишната среща ще се състои между 22 и 25 януари. Всички участници, в това число израелският премиер Бенямин Нетаняху, изпълнителният директор на Yahoo Мариса Майер, актьорите Мат Деймън и Голди Хаун и останалите около 2500 държавни глави, предприемачи, изпълнителни директори, млади лидери и културни визионери, ще говорят на една единствена тема: „Преустройството на света: Последици за обществото, политиката и бизнеса.“

„Има място за скептицизъм относно това, с което хората ще си тръгнат от форума и какво ще постигнат след това, но това не означава, че не трябва да се опита“, смята Бехравеш. „Как целите се превръщат в действия е съвсем отделен въпрос. Световният икономически форум не може да принуди компаниите и правителствата да предприемат нещо. Затова проблемът е, че тези неща изчезват скоро след приключването на срещата“, смята той, допълвайки, че „целите са страхотни, темите са страхотни. Това, което всъщност липсва е продължаването им.“

За много от участниците целта на посещението в Давос е присъединяване към най-влиятелните личности в света, а дискусиите за световните проблеми обикновено биват съпроводени от разходки в снега. Надеждата е, че идеите за подобряване на света ще останат на дневен ред и след приключването на срещата.

Истината всъщност е, че в основата си Световния икономически форум е място, на което хората с власт могат да създадат мрежа от контакти. „Целта е преследването на успелите хора, които искат да бъдат видяни с други успели хора“, сподели пред „Блумбърг“ писателят и академик Насим Талеб преди няколко години. „Това е цялата игра“, смята той.

Освен всичко друго, да участваш на срещата в Давос е доста скъпо. Цената на обикновен билет е 27 хил. швейцарски франка (около 30 хил. долара). За да бъдете допуснати обаче, трябва и да сте член на Световния икономически форум, което ще ви струва допълнителни 55 хил. долара. Добавете и разноските за транспорт и сумата става наистина огромна.

И докато никой не вярва, че четирите дни около пистите в Давос са достатъчни, за да се решат световните проблеми, тазгодишната среща предизвика доста дискусии. В навечерието на форума организацията изнесе своя доклад „Глобалните рискове през 2014 г.(Global Risks 2014), който в детайли обяснява основните опасности пред планетата ни през тази година. Голяма част от икономиките ни остават в опасност. В някои страни високата безработица ограничава бъдещето на младите хора. Климатичните промени оставят неразрешени. Разрухата на държавите, вътрешните конфликти и насилието също остават проблем.

„От конфликта в Близкия изток, програмата за количествени облекчения на Фед и напрежението в района на Южнокитайско море, до 75-те милиона безработни по света, ние се сблъскваме със ситуация, в която рисковете са много и имат потенциала да нарастват“, заяви главният изпълнителен секретар на организацията Клаус Шваб. Преди няколко седмици германският икономист заяви, че е време светът да се „рестартира“.

Не винаги обаче прогнозите, дадени по време на форума, се оказват верни.

„Тези момчета от Google”, каза съоснователят на Microsoft Бил Гейтс по отношение на Лари Пейдж и Сергей Брин по време на срещата през 2003 г. „Те искат да бъдат милиардери и рок звезди и да ходят по конференции. Нека видим дали ще искат все още да са в бизнеса след 2-3 години.“

Оцени статията:
4.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.03   37 г. – Римският сенат анулира завещанието на Тиберий и обявява Калигула за император. 731 г. – Започва понтификатът на папа Григорий III. 922 г. –...