Борисов при Слави Трифонов: Няма намеса на властта в медиите, има автоцензура

22.11.2018 | 10:55
по статията работи: econ.bg
Борисов неочаквано прие отправената миналата седмица покана да участва в "Шоуто на Слави". Това беше първият от поредица разговори. Следват с главния прокурор, омбудсмана и председателя на парламента. Президентът отказа да се включи
Борисов при Слави Трифонов: Няма намеса на властта в медиите, има автоцензура

Свободата на медиите е свързана с управляващите, а при нас е точно обратното - автоцензура", каза премиерът Бойко Борисов тази вечер в интервю за "Шоуто на Слави" по Би Ти Ви. Той гостува за първи път в предаването в качеството си на премиер. Последната му появи в шоуто беше като главен секретар на МВР.

Борисов неочаквано прие отправената миналата седмица покана да участва в "Шоуто на Слави". Това беше първият от поредица разговори. Следват с главния прокурор, омбудсмана и председателя на парламента. Президентът отказа да се включи.

В началото на интервюто, в което Слави Трифонов само четеше въпросите и изглеждаше малко безучастен, той уточни, че в предаването са получени над 5000 питания от зрители към министър-председателя, като са били подбрани най-интересните от тях. Преди да започне с отговорите, Борисов поиска уточнение дали разговаря с журналист, или с лидер на партия. "Аз не съм дори журналист, а телевизионен водещ", уточни Трифонов.

По-късно в разговора на въпрос за свободата на медиите Борисов повтори тезата си, развита в неговото телевизионно интервю през миналата седмица, че цензура от правителството няма и това се доказва от факта, че постоянно има негови карикатури и анализи с критики към правителството. "Кукли сте правили с мене, шаржове, на маймуна сте ме правили в това студио, има ли натиск върху вас", попита премиерът.

Той посочи, че всеки олигарх си прави медиа, за да каже, че го атакуват заради нея. Някои медии пък атакували правителството, а други - прокуратурата. Що се отнася до медиите на Делян Пеевски, Борисов знаел, че той е собственик на "Монитор", "Телеграф" и едни спортен вестник и има 5% дял т.е. останалите медии били притежание на други.

На въпрос за подкрепата на депутатите на ГЕРБ на закона на Пеевски за медиите, Борисов обяви, че този закон е бил подкрепен от всички парламентарни групи. "Никой няма претенции към него, защото той изсветлява собствеността на медиите", каза още премиерът.

Когато не искаш да добиваш, ще има високи цени на горивата

Когато не искаш да добиваш, а имаш огромни залежи от шистов газ, газ и петрол, цените на горивата ще са високи, тази теза разви Борисов в отговор на въпрос за цените на горивата. Той не пропусна да отбележи, че шистов газ е мръсна дума в България, докато в САЩ се добива, като протести спрели и добива на обикновен газ в Добруджа.

Така останало само търсенето на петрол в акваторията на Черно море. Според Борисов, ако се оправдаят очакванията за количествата в проучваните райони, въпросът с цената на горивата няма да стои.

Премиерът не се съгласи с мнението на зрител, задал въпрос за цените на горивата, че има монопол на доставките на "Лукойл", като посочи, че ако на веригите бензиностанции им е по-изгодно, те биха могли да зареждат от Гърция или Румъния. "Има бензиностанции от различни вериги, никой не ги кара да купуват от "Лукойл", ако това е монопол, обвиняваме веригите, трябва да сме внимателни с тези неща", допълни той. В отговор на друг въпрос, Бойко Борисов каза, че Валентин Златев е започнал бизнеса си много преди той да започне да се занимава с политика и продажбата на "Нетфохим" също била станала по време на друго управление (бел.ред. - премиерът не го назова, но насочи към правителството на Костов - 1999г.)

Борисов при Слави Трифонов: Няма намеса на властта в медиите, има автоцензура

"Несправедлив е въпросът дали сме в играта