Агенцията за насърчаване на малкия бизнес инициира среща на партньорските организации от Западните Балкани

31.01.2019 | 13:00
по статията работи: econ.bg
Японската страна, в лицето на Посланик Ватанабе и Кобаяши, приветства предложението на д-р Таков и изрази готовност да окаже съдействие в организацията на събитието
Агенцията за насърчаване на малкия бизнес инициира среща на партньорските организации от Западните Балкани
Снимка: Пресцентър на ИАНМСП

В Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) се проведе среща между д-р Бойко Таков, изпълнителен директор и Н.Пр. Масато Ватанабе, Посланик на Япония в България, Хидея Кобаяши, координатор на Проекта на Японската агенция за международно сътрудничество (JICA) за Западните Балкани и Аои Ямагиши, Първи секретар в Посолството на Япония в България.

Целта на срещата бе разглеждане на резултатите от програмата на JICA, успешно реализирана в Сърбия. Кобаяши представи накратко дейността на JICA, чиято основна цел насърчаване на международното сътрудничество, както и стабилното развитие на японската и световната. Той запозна накратко д-р Таков с проекта „Създаване и насърчаване на менторинг услуги за МСП“, който е стартиран съвместно  с Агенцията за развитие на Сърбия (RAS) и JICA и се отнася до затваряне на стандартизиран цикъл на наставнически услуги в Сърбия и продължаване на трансфера на сръбски експерти в областта на менторинга в Босна и Херцеговина, Черна гора и Македония с подкрепата на японски експерти. В периода 20-21 ноември 2018 г. бе проведена координационна среща по проекта в гр. Белград, на която ИАНМСП бе поканена от японска страна да участва като институция със значителен опит в областта на МСП.

Посланик Ватанабе благодари на д-р Таков за съпричастността на ИАНМСП към проекта на JICA. Той също подчерта 70-годишните традиции на Япония в консултирането и менторството на малкия и среден бизнес в страната и в тази връзка готовността на японската страна да продължи проекта за въвеждане на японския модел за менторски услуги за МСП в страните от Западните Балкани, както и възможностите за трансфер на добри практики от и към България.

Разгледани бяха възможностите за активизиране на партньорските отношения между организациите, насърчаващи предприятията в страните от Западните Балкани чрез участието на ИАНМСП и на основата на проекта на JICA.

Изпълнителният директор на ИАНМСП предложи агенцията да инициира провеждането на форум на партньорските организации от тези страни като основният фокус ще бъде обмяната на опит обмен на информация и добри практики в подпомагането на малките и средни предприятия в региона.

Японската страна, в лицето на Посланик Ватанабе и Кобаяши, приветства предложението на д-р Таков и изрази готовност да окаже съдействие в организацията на събитието.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Тъжен евреин се налива сам в един нюйоркски бар... Барманът се приближава: - Какво има, сър? - Абе, остави... Онзи ден един мой далечен роднина почина и ми завеща 5 милиона... - Но това е...
На този ден 16.02   1568 г. – Издадена е присъда от Светия престол, с която цялото население на Нидерландия, с изключение на няколко поименно изброени лица, е осъдено на смърт. Тя става...