България и Великобритания ще обменят опит в привличането на чуждестранни инвестиции

05.06.2018 | 15:30
по статията работи: econ.bg
Българският износ за Великобритания се е удвоил за последните 10 г.
България и Великобритания ще обменят опит в привличането на чуждестранни инвестиции
Снимка: Пресцентър на Министерство на икономиката

Българският износ за Великобритания отбелязва устойчив ръст през последните години надхвърляйки 650 млн. евро през 2017 г. Това е почти двойно увеличение в сравнение с 2007 г. и над три пъти ръст в сравнение с годините преди приемането ни в ЕС. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Грег Хендс, заместник-министър на икономиката на Великобритания.

България и Великобритания ще обменят добри практики и опит между службите си по търговско-икономически въпроси, бе договорено по време на разговора. Предстоят да се уточнят детайлите на това взаимодействие, но Великобритания принципно подкрепя предложението.

Това ще ни помогне и ние да разберем по-добре българския пазар, още повече, че не малък брой британски компании оперират на него, посочи Грег Хендс.Двамата обсъдиха и потенциала за увеличаване на двустранния стокообмен и очаквания ефект от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. „Великобритания винаги е била наш важен партньор и се надявам не само да запазим добрите си икономически връзки, но и да работим за надграждането им“, каза българският заместник-министър. По думите му все повече компании от България реализират успешен експорт за островната държава.

Грег Хендс подчерта, че Великобритания ще продължи да бъде икономически свързана с България и Европа. Той изрази готовност за участие в общи събития и инициативи в сектори от взаимен интерес. Двамата обсъдиха и очаквания ефект  върху европейската икономика от търговската политика на САЩ. Един от секторите, в които български компании успяват да се наложат и развиват във Великобритания е този на информационните и комуникационните технологии.

Друг успешен български пример в Обединеното Кралство е на компания за климатизация, която е изпълнявала поръчки не само за редица частни клиенти, но и за общински болници и дори за Кралските Военновъздушни сили. В Лондон заместник-министърът на икономиката Александър Манолев се срещна с представители на три български компании, които развиват успешен бизнес на Острова – „Дамвент“, „Телелинк“ и „International Business Alliance“.

Зам.-министър Манолев ги поздрави за резултатите, които постигат и обсъди с тях трудностите, които срещат. „Подобни срещи носят особен заряд, защото показват, че българските предприемачи са успешни, дори на най-големите и конкурентни пазари“, каза той.

По думите му основна цел на екипа на Министерството на икономиката е да се поддържа връзка с тези представители на бизнеса и да се работи за създаване на механизъм за взаимопомощ на други български компании, които планират да излязат на съответния пазар. „Министерството на икономиката и Службата ни по търговско-икономическите въпроси са на Ваше разположение, за да Ви подкрепяме в трудностите, които срещате“, подчерта той по време на срещата. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Баба Марта прати вест, ДА НЕ СЕ РАБОТИ ДНЕС! Да качим краката на бюрата и да се чешем по главата.... бели, румени, засмени... от божествен мързел днес опиянени! След кафенцето горещо иде време...
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....