Експертите на "Шел" са обнадеждени от проучванията на блок Силистар в Черно Море

01.03.2017 | 09:55
по статията работи: econ.bg
На 5 януари приключиха геоложките проучвания в блок Силистар в южната част на Българското Черноморие в търсене на газ и нефт
Експертите на "Шел" са обнадеждени от проучванията на блок Силистар в Черно Море
Снимка: БГНЕС

В началото на януари е приключило геоложкото проучване на блок Силистар в Черно Море. До шест месеца ще трае анализът на данните, които ще покажат дали има смисъл от дълбоководни сондажи в периметъра. Въпреки ранния етап на проучването, експертите от "Шел" са обнадеждени за наличието на нефт и газ в Черно море.

На 5 януари приключиха геоложките проучвания в блок Силистар в южната част на Българското Черноморие в търсене на газ и нефт. Припомняме, че бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова и регионалният представител на компанията Айлин Уилкинсън подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-14 Силистар“. 

Проучванията за залежи на газ в блок "Силистар" започнаха през миналата година. "Шел" е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. 

Компанията познава добре черноморския регион, тъй като е извършвала дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море. Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството "Борисов 2" в енергийната сфера. 

Увеличаването на местния добив, към което е насочено и проучването на блок "Силистар", е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост на страната ни. Експертите на петролната компания обясняват, че тепърва предстои данните от геоложкото проучване да се анализират, но резултатите засега са окуражаващи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Доктор-козметик направил на своята пациентка древногръцки профил, изгладил й бръчките, премахнал двойната брадичка, намалил й устата.  - Ще искате ли още нещо? - попитал накрая той.  - А...
На този ден 30.04.   311 г. – Римският император Галерий издава едикт, според който християните са законно признати в Римската империя. 1671 г. – Никола Зрински и Кръсто Франкопан...