КЕВР обсъжда Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия

16.02.2017 | 12:10
по статията работи: econ.bg
Документът цели синхронизиране на нормативните правила с промените, осъществени след последните изменение на Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници
КЕВР обсъжда Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране ще проведе обществено обсъждане на „Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия“. Документът цели синхронизиране на нормативните правила с промените, осъществени след последните изменение на Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми източници, съобщава порталът 3e-news. Преди време съдът отменя Наредбата за цените след жалба на EVN, но от доклада на работната група става ясно, че в изложените мотиви на съда се дава възможност за приемане на така необходимия подзаконов нормативен акт, като Наредба за цените на електрическата енергия.

Към наредбата са създадени два нови раздела, обясняват в доклада си от работната група към КЕВР.  Единият от тях (раздел втори) предвижда възможността енергийните предприятия да предлагат за утвърждаване цени за различни тарифни структури по групи клиенти.

Целта на посочената разпоредба е предоставянето на възможност на съответните енергийни предприятия както да оптимизират своите разходи, така и да задоволят интересите на крайните клиенти при спазвана не принципите на двата енергийни закона (ЗЕ и ЗЕВИ), става ясно от доклада на работната група. 

Експертите обясняват също така, че последният раздел трети дава детайлно описание на материята, свързана с механизма на образуване на отделните видове цени, подлежащи на регулиране.

Има и конкретен текст, който описва начинът   на образуване на цената за производители на електрическа енергия, която следва да бъде утвърждавана от КЕВР. Заинтересованите енергийни предприятия, които попадат в групата на лицата, за които се създава тази възможност, могат точно и ясно да преценят какви действия да предприемат в тази връзка.

Така се постига обвързаност с целените от тях резултати и нивото на инвестиционните разходи за развитието на притежаваните от тях мощности за производство на електрическа енергия, коментират в доклада си експертите. В проекта на Наредба се съдържат правилата за  определяне на преференциалните цени на електрическа енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници и комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.Избраният подход по отношение на елементите, ,включени в цените ,и стъпките за тяхното определяне, е свързан с факта, че този вид цени засягат всички субекти на територията на Република България.

В следващите разпоредби на раздел трети детайлно е посочен начинът на регулиране на цените на енергийни услуги, като цена за технологични разходи, цена за пренос през електропреносната мрежа, цена за достъп до електропреносната и електроразпределителните мрежи, цената за продажба на електрическа енергия между съседни крайни снабдители и пр., допълват експертите от енергийния регулатор. Според тяхното обяснение, проектът на Наредба регламентира материалните норми, въз основа на които КЕВР следва да определя видовете предоставяни на клиентите услуги, свързани с лицензионната дейност, както и техния размер.

Съществено място е отделено на образуването на цените, които се заплащат от лица, желаещи да станат клиенти на даден мрежови оператор - цена за присъединяване на нови клиент и към електроразпределителните и електропреносната мрежи.

Тъй като преносът, разпределението и общественото снабдяване с електрическа енергия са услуги от обществен интерес, то всеки, които желае да стане потребител на посочените услуги, трябва да бъде информиран за разходите, които следва да извърши в тази връзка и какво се включва в тези разходи, мотивират новите текстове експертите от работната група на енергийния регулатор. По този начин се цели постигане на прозрачност в действията на съответните енергийни предприятия и информиране на клиентите за елементите на съответната цена, която следва да се заплаща от тях, се казва още в текста.

В проекта е създадена глава трета „Изменение на цените при основните методи на  регулиране“, в която детайлно са посочени различните видове корекции на цените по време на регулаторния период, извършвани при отчитане на резултатите от дейността на енергийните дружества.

Предвидени са възможности за извършване на корекции при регулиране на цените чрез метода „норма на възвръщаемост на капитала“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
Две блондинки си говорят: - Муцка, вчера карах колата на сервиз и си мислех, че щото съм жена, ще се опитат да ме прецакат. - И, как мина? - А, добре, оказа се, че само е трябвало да се долее...
На този ден 06.07   1253 г. – Миндаугас е коронован за първи крал на Литва. 1415 г. – Ян Хус е изгорен на клада като еретик. 1483 г. – Ричард III е коронован за крал на...