КЗК ще включи и сигнала на работодателите в производството за пазара на ток

01.02.2018 | 13:15
по статията работи: econ.bg
В края на миналата година индустриални предприятия се оплакаха от това, че от началото на февруари доставчиците им на ток ще искат много по-високи цени, които в някои случаи са с 60% по-високи от тези към момента
КЗК ще включи и сигнала на работодателите в производството за пазара на ток
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията ще присъедини към образуваната от нея проверка за пазара на ток на борсата сигнала на Асоциацията на организацията на българските работодатели. Това се разбира от отговор на регулатора до асоциацията, съобщава Българската стопанска камара, която е ротационен председател на асоциацията.

Асоциацията изпрати писмото си на 25 януари, като в него посочва, че има сигнали за нелоялна конкуренция на свободния пазар на ток. И по-конкретно, че АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", които са единствените доставчици на ток на борсата, имат предварителни уговорки с някои търговци на ток, като по този начин предлагат различен достъп до информация за тръжните процедури. Сигнализира се и за съгласувани действия на отделни големи търговци на електроенергия, което води до необосновано високи цени на тока.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и започна производство, което включва секторен анализ на свободния пазар на ток.

В края на миналата година индустриални предприятия се оплакаха от това, че от началото на февруари доставчиците им на ток ще искат много по-високи цени, които в някои случаи са с 60% по-високи от тези към момента. Беше посочено и че на борсата на ток реално няма механизъм за контрол на сделките, нито пък за санкции срещу неправомерни действия. В резултат министърът на енергетиката Теменужка Петкова посъветва бизнеса да се обръща към Комисията за защита на конкуренцията, без да обясни започнала ли е работа борсата за ток без контролни механизми.

По-късно министърът съобщи, че се готвят промени в Закона за енергетиката, с които се вменява на енергийния регулатор да контролира борсата. Последното бе представено като настъпване на момента за въвеждане на определена европейска директива. Представители на индустрията отказаха да участват в безрезултатни срещи при министъра и обявиха готовност за протест.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Ücretsiz PHP warez Script Dünyanın en iyi ücretsiz scriptleri sadece warezm.comda bulabilirsiniz.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Пожела ли си нещо, преди да духнеш? - Да! - И сбъдна ли се? - Не, взеха ми книжката...
На този ден 24.09   622 г. – Мохамед и неговите последователи завършват своята хиджра от Мека до Медина, за да избегнат религиозни гонения. 1689 г. – Български доброволци участват...