Колко смартфон – време трябва да отпускаме на децата си?

14.04.2017 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Родителите започват все по-рано да купуват „умни устройства“ на своите деца, което определено е грешка според педиатрите
Колко смартфон – време трябва да отпускаме на децата си?
Снимка: под лиценза на creative commons

Смартфоните заемат все по-голяма част от живота на възрастните, като за съжаление подобна тенденция се наблюдава и при децата. И докато новите технологии неизбежно ще бъдат част от техния живот, трябва да ограничавате времето в което те прекарват с „умните устройства“, поради редица причини.

На въпроса, колко точно време да отпускате за работа със смартфони, таблети и други електронни устройства, отговарят американски педиатри.

Родителите започват все по-рано да купуват „умни устройства“ на своите деца, което определено е грешка според педиатрите. Подобен род устройства се използват от родителите като „детегледачки“, като залъгалка да се хранят или дори, когато ги приспиват.

Педиатрите обаче, препоръчват бебета под 18 месечна възраст да не гледат смартфони, таблети или дори телевизия.

Според ръководството на организацията на педиатрите пък, на деца на възраст между 2 и 5 години би следвало да им се ограничи времето със смартфоните и други „умни устройства“ до час и половина на ден, като това включва всякакви занимания с тези устройства.

Дори и по-големите деца, които ходят на училище, би следвало да имат ограничение за дневното ползване на смартфоните, за да могат да имат достатъчно време за сън и други физически дейности.

В допълнение, определени места би следвало да са „свободни от тези устройства“, като правилото трябва да важи включително и за родителите. Сред тези места трябва да се включват мястото за хранене и колата.

Силно се препоръчва, децата да не гледат никакъв тип устройства, час-час и половина преди лягане, заради вредното въздействие върху мозъка на така наречененото „синьо лъчение“, излъчвано от устройствата.

Добре е родителите да създадат навик, смартфоните да не са в детските стаи, когато децата си лягат, за да не се „изкушават“ да ги ползват през нощта, докато всички спят.

„В обобщение, все още има много съмнения, за вредното въздействие на смартфоните и „умните устройства“ върху здравето на децата. Доказателство за наличие на такива, би следвало да стимулират родителите да ограничат времето на ползването на тези устройства от страна на децата до разумни граници“, препоръчват още педиатрите.

Същото се препоръчва и за родителите. Твърде интензивното ползване на смартфоните, намалява времето за общуване с техните деца и може да доведе до конфликти родител-дете, на по-късен етап. В допълнение това дава също така лош пример на децата и е предпоставка за подобно поведение и в подрастващите, на по-късен етап от живота им.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Сирийски бежанец най-после достигнал до Мюнхен. На следващия ден тръгнал да се разхожда из града. Останал възхитен от красивия град, чистота, зелените паркове, архитектурата, булевардите. Възторгнат,...
На този ден 12.01   475 г. – Флавий Василиск става император на Византийската империя. 1528 г. – Густав I е коронован за крал на Швеция. 1884 г. – Съставено е деветото...