Онлайн формуляр улеснява връщането на стоки в магазините

08.01.2018 | 17:30
по статията работи: econ.bg
За разлика от пазаруването в реален магазин при покупката онлайн възможността за връщане е регламентирана в закона
Онлайн формуляр улеснява връщането на стоки в магазините

От интернет страницата на Комисията за защита на потребителите може да бъде изтеглен формуляр за отказ от онлайн покупка. Той ще улесни потребителите както при заявяването на желанието им да върнат несполучливи покупки, така и като доказателство, че са го направили, ако на по-късен етап възникне спор с търговеца по този въпрос. Това напомнят от комисията.

"Възможно е да настъпи объркване у хората кога и при какви условия имат право да върнат стока без дефект", каза председателят на комисията Димитър Маргаритов пред БНР, цитиран от пресцентъра си.

За разлика от пазаруването в реален магазин при покупката онлайн възможността за връщане е регламентирана в закона, допълва Маргаритов. Според него в реалните магазини уговорката, че купена стока може да бъде върната, би трябвало да е възприета от търговците добра практика, при която ясно е заявена процедурата писмено, на видно място, че в определен срок дадени стоки или всички в обекта могат да бъдат върнати и потребителят да получи или обратно заплатената от него сума за тях, или например ваучер на тази стойност с валидност за определен период.

Маргаритов обяснява, че щом даден търговец е оповестил на клиентите, че ще могат да се възползват от такава добра практика, след това не би могъл да се откаже, защото именно този анонс е допринесъл съществено за решението на потребителя да си купи точно тази стока, знаейки, че той или негов близък може впоследствие да я върне, ако не му хареса.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...