Робот и мобилен тест за шофьори са сред медалистите от Пловдивския панаир

03.10.2013 | 11:49
по статията работи: Петя Бързилска
37 продукта взеха златни медали от международното техническо изложение
<p>Председателят на Съвета  на директорите на Международен панаир  Пловдив д-р Иван Соколов (вляво) връчва  златен медал на един от победителите  в конкурса за иновативни продукти, организиран  от националния изложбен център.</p>

Председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов (вляво) връчва златен медал на един от победителите в конкурса за иновативни продукти, организиран от националния изложбен център.

Снимка: Международен панаир Пловдив
Още по темата

37 продукта на български и чуждестранни фирми взеха златни медали на Международния технически панаир. Отличието се дава на иновативни изделия, отговарящи на стандартите на Европейския съюз. Победителите получиха призовете си на тържествена церемония на 2 октомври вечерта във Виенския павилион на  Международен панаир Пловдив, съобщават от панаира.

Сред призьорите в категория "Машиностроене" е заваръчен робот на Panasonic, представен от българската фирма "Евромаркет". Награди в категорията получиха още 4 компании.

Сред златните медалисти е българският продукт „Мото тест“, който е печелил и награда в конкурс на Microsoft. „Той представлява нещо като електронни листовки за изпита пред КАТ, разработени като приложение за таблети и мобилни телефони. С него бъдещите шофьори се обучават по-добре. Така помага за безопасно шофиране“, обясни Генчо Чокоев, президент на компанията „ГенСофт“, която е разработила софтуера. "Стартирахме преди 16 години и именно панаирът в Пловдив ни направи известни", добави той.

"Мото тест" стана призьор в категорията „Електроника и електротехника. Информационни технологии, телекомуникации, офистехника“. Тя се оказа с най-много медалисти – общо 12.

Със сигурността на пътя е свързана и системата за измерване на температурата и налягането на гумите в реално време на „Каст инженеринг“, която е сред 5-те победители в раздел „Транспорт и автосервизно оборудване“.

Нова тенденция са комбинираните котли за отопление на твърдо гориво и пелети. Две такива изделия – на „ЗММ Хасково“ и  на полската компания „Дефро“, спечелиха златни медали в категорията „Енергетика и екология, технология и управление на водите, химическа промишленост“, където отличените са общо 8. Девет са победителите в раздел „Строителство“.

По три медала всеха фирмите„Бултекс 99“ и „Филкаб“. Общо 17 са българските продукти, отличени от журито на конкурса с председател Виолина Панайотова, главен секретар на Държавната агенция за метрологичени и технически надзор.

Асоциацията на електротехниката и електрониката  награди три иновативни изделия: разпределителен трансформатор на „Елпром“-Кюстендил, комплексен разпределител на „Метикс“-Петрич и светодиоден осветител с LED технология на „Интелигентни системи за сигурност“.   

„Вижда се, че тук  идват изложители с нови разработки. Иновациите са шансът на нашата индустрия да се включи в динамично развиващите се международни пазари, затова благодаря   на Международен панаир Пловдив за подкрепата“, заяви председателят на асоциацията инж. Румен Атанасов.

Оцени статията:
3.14/12
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...