Да "замразиш" светлината за 60 секунди

29.07.2013 | 14:00
по статията работи: Георги Георгиев
В уникален експеримент изследователи успяха да задържат на едно място светлинен сноп в рамките на минута
Да "замразиш" светлината за 60 секунди

Екип от изследователи от германския университет в Дармщад е успял да накара фотоните да спрат и да бъдат задържани на място за цели 60 секунди. В статия, публикувана в престижното списание Physical Review Letters учените обясняват как са успели да постигнат уникалния експеримент и какви са бъдещите практически ползи от него.

През 1999 г. друг екип от изследователи успя да на намали скоростта на светлината от 300 000 километра в секунда (във вакуум) до нищожните 17 метра в секунда. Успехът вдъхнови друг екип, който през 2001 г. успя да закове фотоните на място за частица от секундата. Преди месеци трети екип увеличи това време до 16 секунди. Така се стигна то последният опит, в който светлината спря за цяла минута.

Освен че е впечатляващ, експериментът е от важно значение за създаването на т.нар. квантов ретранслатор. Устройството е много важен компонент от бъдещите квантови компютри – машини, чиято изчислителна мощ ще е хиляди пъти по-голяма от тази на сегашните суперкомпютри. Квантовият ретранслатор ще задържа носещата информация светлина на място, докато тя бъде пренасочена към мястото, където да се обработи.

За да спрат светлината и да я задържат на място, изследователите ползвали кристал, който в нормални условия въобще не пропуска светлина. Те го охладили до много ниски температури и след това насочили към него лазер. Така под въздействието на квантовите закони кристалът станал прозрачен за част от светлината.

Следващата им стъпка била да изстрелят друг сноп от лазерна светлина и по същото време да „изключат“ неговата прозрачност. Така част от снопа светлина останал в кристала, където успял да се задържи до 60 секунди.

Ако работеше в макро света експериментът би изглеждал така. Отваряте едната стена на картонена кутия, светвате с фенерче в нея и я затварят. Чакате 1 минута, отваряте срещуположната страна на кутията и виждате как лъчът светлина излиза оттам.

Учените се надяват да повишат времето на престой на светлината на едно място над 1 минута, използвайки други видове кристали.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
3.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Научен вариант на поговорката "Бързата кучка слепи ги ражда": "Женски индивид от разред хищници, ускорявайки естествен биологичен процес, възпроизвежда потомство, неспособно да асимилира визуална...
На този ден 11.08   117 г. – Адриан става император на Римската империя. 1492 г. – Александър VI е избран за римски папа. 1786 г. – Основана е първата британска колония в...