ЗD чипове навлизат в компютрите

26.01.2012 | 09:43
по статията работи: Георги Георгиев
Нова технология позволява нареждането на чиповете един върху друг, подобно на палети
ЗD чипове навлизат в компютрите

Инженерите от Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL) за пореден път доказаха, че са сред лидерите в технологичната надпревара, която ще доведе до създаването на триизмерни компютърни чипове.

В сряда (25 януари) експертите от Лабораторията за микроелектронни системи (LSM) представиха прототип на чип, съставен от минимум 3 процесора, които са разположени един върху друг подобно на палети. Презентацията бе изнесена в Париж по време на международен уоркшоп за мрежова архитектура в Париж.

Новата технология, създадена от екипа на проф. Юсуф Леблебици, ще доведе до лесното и бързо производство на процесорни системи с повишена скорост и подобрен режим на многозадачност. Благодарения на нея един ден на пазара може да се появят компютри с повече памет, по-голяма изчислитена мощ и по-добра функционалност.

Досега компютърните чипове можеха да бъдат свързвани един за друг само хоризонтално, благодарение на проводниците, разположени по техните ръбове. В случая инженерите от EPFL са успели да ги свържат вертикално с помощта на няколкостотин много тънки медни проводници. Те минават през миниатюрни дупки, наречени "силициеви проходи" (Through-Silicon-Vias или TSV ), пробити в силициевата основа на чиповете.

Триизмерното наслагване намалява дистаницията между веригите, което значително подобрява скоростта на пренос на данните, обясняват учените.

За да постигне този резултат, екипът трябвало да преодолее множество трудности като крехкостта на медните връзки между отделните елементи. След 3 г. на проучвания и тестване на хиляди TSV - връзки учените успели да открият правилния метод, който да прави производството на 3D чиповете наистина ефективно. коментира Леблебици.

За момента новата технология ще бъде достъпна за няколко изследователски екипа, които ще я доусъвършенстват до степен, позволяваща комерсиализирането ѝ.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...