Наградиха българските изобретатели на годината

20.10.2012 | 10:00
по статията работи: Елица Елефтерова
Отличия получиха трима и изобретатели и една фирма
Наградиха българските изобретатели на годината
Снимка: Sxc.hu

“Без тях вероятно животът щеше да е много по-труден, а със сигурност и доста по-скучен". С тези думи започна първата церемония по връчването на отличията за изобретател на годината, в рамките на наградите "Изобретател на годината" и "Иновативна фирма" 2012 г.

Победителите бяха наградени от министърa на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министърa на образованието Сергей Игнатов, председателя на патентното ведомствто в България проф. Камен Веселинов и председателя на Европейското патвнтно ведомство Беноа Батистели, съобщи iNews.bg.

Наградите за изобретение бяха разделени в три категории. В първата "Химия и биотехнологии" призът се връчи на екипа, разработил препарата "Катрапс", който е на основата на БЦЖ-ваксина (срещу туберкулоза), и се използва за стимулиране на имунната система при борбата ѝ с ракови образувания. Лекарството е създаденото от екипа на проф. Спартак Хаджиев и доц. д-р Нася Хаджиева.

В категория "Машиностроене и строителство" наградата отиде при екипа на проф. Огнян Алипиев за изобретението хидромашина с вътрешно зацепване, която се използва за зъбна помпа или хидромотор в машиностроенето.

В областта "Електроника и електротехника" проф. Енчо Попов бе отличен като най-заслужил с неговия безчетков алтернатор с ротор с клюнообразни полюси. Той се използва главно за зареждане на акумулаторите на превозни средства като автобуси, пожарни и военни автомобили, специализирани коли за минната и строителната индустрия.

Събитието отчете заслугите и на българска фирма в приноса ѝ в общественото развитие. Тук от двама претенденти наградата се присъди на пловдивския Комбинат за цветни метали (КЦМ АД) за лидерство в производството на цветни и благородни метали в Югоизточна Европа и Черноморския регион.

Като дългогодишна практитка патентното ведомство вписа няколко нови имена в Златната книга на българските откриватели на 2012. Сред тях бяха доц. д-р Виолета Андонова за огромния ѝ принос във фармацията с нейните 120 лекарствени продукта. Проф. Сия Лозанова не скри вълнението си от вписването ѝ за работата в сензориката, нано- и микротехнологиите. Нейните технически решения намират приложение в медицината, автоматиката, метереологията и други.

Последният награден беше проф. Владко Панайотов за създаването на университетската специалност в минното дело. Засега в Златната книга са вписвани 114 автори и колективи.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
На пресконференция попитали известен космонавт: - През цялата си кариера на космонавт, виждали ли сте някога летяща чиния? - О, да! Виждал съм, разбира се. - Кога се случи това? - Някъде една...
На този ден 19.02   На този ден слънчевите лъчи огряват четирите статуи на Птах, Ра-Хоракти, Рамзес II и Амон-Ра, намиращи се във вътрешността на храма в Абу Симбел. Този феномен се наблюдава...