Плочки произвеждат ток от стъпките на пешеходците 4

06.03.2012 | 10:26
по статията работи: Теодора Пенева
С танцова стъпка министър Трайков откри инсталацията Pavegen пред Народния театър. Системата е най-популярният проект на Johnnie Walker
Плочки произвеждат ток от стъпките на пешеходците
Снимка: Econ.bg

Около 19:30 часа вчера в центъра на столицата министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и режисьорът Явор Гърдев свалиха покривалото от най-новия алтернативен източник на енергия у нас. Високотехнологичната инсталация от плочки Pavegen превръща кинетичната енергия от човешките стъпки в чисто, функционално електричество. Демонстрационната пътека, инсталирана пред Народния театър "Иван Вазов", предизвика голям интерес сред събралите се минувачи

Преди да покажат как работи технологията, режисьорът Гърдев и министърът казаха няколко позитивни изречения за проекта и за развитието на иновациите в България.

По думите на Гърдев това е най-популярната инициатива на кампанията "Keep Walking" на алкохолния бранд Johnnie Walker. Той добави: "Pavegen е истински пример за устойчиво развитие и показва каква би била генериращата електротехнология в бъдеще".

Министър Трайков определи технологията като изключителна в сферата на енергетиката. Освен това предвеща светло бъдеще на новите технологии в сектора и подчерта, че е важно да се дава път на новото.

Самият той е изчислил, че пътят от кабинета му на "Славянска" 8 до инсталацията представлява 250 негови крачки, от които биха се произвели 1,5 киловата електричество. По думите му, ако всички българи стъпят на поне една плочка, те ще генерират енергия, колкото произведената от "Цанков камък" за един час.

Друг любопитен факт, който режисьорът Гърдев сподели, е, че ако бъдат събрани всички 55 000 крачки на почитателите на Pavegen, енергията ще бъде достатъчна за захранването на Народния театър за цял месец.

След представянето на инсталацията министър Трайков беше поканен да направи първата стъпка. В танцов ритъм той измина 10-метровата пътека. След това всички посетители последваха стъпките му. В резултат преобразуваната енергия захранваше три електрически табели с надпис "Да осветим нашия град".

Автор на иновативното изобретение е 25-годишният англичанин Лорънс Кембъл-Кук. Той разработва прототипа през студентските си години. За изработването на технологията са използвани изцяло биосъобразни продукти – повърхността на плочките е от рециклирана гума, а основата – от 80% рециклирани продукти.

Щом преобразува енергията от стъпките на столичани, Pavegen ще продължи обиколката си в Европа с „посещения” в Гърция, в Испания и в няколко други европейски държави. А след като привърши "пътешествието" си на Стария континент, системата ще се отправи към Азия.

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...