Русия ще предложи на БРИКС алтернативен интернет

28.11.2017 | 17:00
по статията работи: econ.bg
Според съвета обсъждането на проект трябва да започне до 1 август 2018 г. в рамките на страните от БРИКС
Русия ще предложи на БРИКС алтернативен интернет
Снимка: БГНЕС

Съветът за сигурност на Русия е поръчал на министерствата на комуникацията и на външните работи да работят по собствена система за т.нар. коренни (root DNS) сървъри - стъпка, която на практика би изисквала създаване на собствен независим интернет, пише РБК, като се позовава на документ от заседание на съвет към президента Владимир Путин.

Според съвета обсъждането на проект трябва да започне до 1 август 2018 г. в рамките на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), които провеждат редовни срещи всяка година. Конкретната идеята е за създаването на "дублиращи коренни сървъри за имената да домейните (т.нар. DNS), независима от контрола на (международните организации) ICANN, IANA и VeriSign и способна да обслужва искания от потребители на въпросните страни в случаи на срив или целево въздействие". Става въпрос за две организации, свързани с имената на домейните, базирани в САЩ, и дъщерната на едната от тях (ICANN) IANA, отговаряща специфично за коренните DNS сървъри, отпускането на IP адреси и делегирането на регистрация на домейни.

На заседанието на Съвета за сигурност от 5 ноември - от което е и поисканата от министерството на комуникациите и ФСБ регулация на онлайн игрите и социалните мрежи - се говори за "сериозната заплаха за сигурността на Русия, (която) представлява нарастващата възможност на западните страни да водят настъпателни операции в информационното пространство и готовността да ги предприемат". "Запазва се доминацията на САЩ и редица страни в ЕС във въпросите на управлението на интернет", пояснява се причината за предложението.

Въпросната система системата DNS (Domain Name Server) се използва за преобразуване на имената на сайтове в IP адреси на базата на разпределена база данни. Тя дава възможност за отваряне на сайтове просто чрез изписването на домейна им, вместо да се въвежда IP адресът на сървъра, където се намира сайтът. На практика тя функционира като виртуален указател, в който на всеки домейн съответства адрес.

В основата на системата са 13 коренни DNS сървъра, които осигуряват достъп до информация за всички домейни, били те национални или с общо предназначение. Повечето от тях са в САЩ, няколко са в Европа или Япония. Съществуват и т.нар. огледални сървъри, даващи възможност исканията от руските потребители да не се озоват в DNS сървър на другия край на Земята. Те обаче единствено дублират информацията в коренните сървъри.

Споменатите организации управляват системата, като създадената през 1998 г. ICANN се появява с участието на американското правителство. Отношение към процеса има и американската космическа агенция НАСА. Участието на ICANN неведнъж е ставало повод за реплики от страна на Русия и за обвинения, че САЩ контролират системата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Американката: - Oh, my God! Българката: - А, не ми говори, моят и той е една гад...
На този ден 10.11   1202 г. – Въпреки писма от папа Инокентий III, забраняващи я и заплашващи с отлъчване, католически кръстоносци започват обсада на католическия град Зара,...