Сделките с ценни книжа на борсата ще се приключват по-бързо от 18 септември

22.08.2017 | 13:30
по статията работи: econ.bg
Към настоящия момент сетълментът на ценни книжа се извършва с две заявки за сетълмент – в 11:30 и 15:00 часа
Сделките с ценни книжа на борсата ще се приключват по-бързо от 18 септември
Снимка: БГНЕС

От 18 септември 2017 г. ще бъде възможно подаването на трета за деня заявка за сетълмент от Централен депозитар в оперираната от БНБ Система за брутен сетълмент в реално време (RINGS).

Проектът е реализиран съвместно с Българската народна банка, в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) № 909/2014 на Европейския парламент и Съвета за подобряване на сетълмента на ценни книжа в ЕС и за централните депозитари на ценни книжа.

„Убедени сме, че с тази стъпка ще увеличим ефективността при приключването на сделките с ценни книжа на ежедневна база, като цяло ще повишим ликвидността на капиталовия ни пазар и увеличим доверието на инвеститорите в него.“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на Централен депозитар.

Към настоящия момент сетълментът на ценни книжа се извършва с две заявки за сетълмент – в 11:30 и 15:00 часа.

Във връзка с промяната, по предложение на Централен депозитар и съгласувано с банките, от 18 септември 2017 г. графикът на системния ден на RINGS ще бъде: час на подаване на първа заявка - 10:30 ч.; на втора заявка - в 12:30 ч. и на трета - в 15:00 ч.

Въвеждането на трета заявка за сетълмент ще даде възможност на участниците на капиталовия пазар да приключват сделките си по-рано в рамките на деня. Също така те ще разполагат с повече възможности за извършване на корекции в рамките на сетълмент деня, така че да се избегнат закъсненията на приключването на сделки с ценни книжа. Това ще повиши ефективността на сетълмента съответно и ликвидността на пазара.

Централен депозитар АД е единствената организация в България, която осъществява сетълмент на безналични корпоративни ценни книжа. Акционери на депозитаря са Министерство на финансите, големите търговски банки и инвестиционните посредници в България, участващи активно на пазара за ценни книжа. Повече информация за Централен депозитар можете да намерите на: www.csd-bg.bg.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
  • Невероятната природа на Африка
Разговор между две блондинки: - Леле, виж този страхотен мъж. Много ме привлича. Искам да имам...кола от него!
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...