Ученици блеснаха с талант в Нощта на учените 1

27.09.2013 | 17:00
по статията работи: Георги Георгиев
Един от проектите представи автоматизиран компютърен анализ на данни, събрани чрез метод, който се използва за диагностика на редица заболявания
Ученици блеснаха с талант в Нощта на учените

В тазгодишното издание на Европейската Нощ на учените български ученици доказаха таланта и уменията си. В ученическия конкурс за технологични разработки и проекти, който част от събитието, те представиха нови разработки в областта на точните и инженерни науки.

Макар проектите да не бяха многобройни, то определено имаше неща, които заслужаваха внимание. Един от тях бе проектът на Любомир Янчев, ученик от частната немска езикова гимназия „Ерих Кестнер“.

Младият програмист демонстрира софтуер за автоматизиран компютърен анализ на данните, събрани чрез имунохистохимия. Това е метод за локализация и идентификация на различни антигени или антитела от пробите на човешките тъкани. Използва се за диагностика и анализ на редица заболявания – от неврологични и сърдечносъдови до онкологични и имунни заболявания.

В сътрудничество с японски учени от университета в Хирошима Любомир създава серия от алгоритми. Те позволяват на получените чрез имунохистохимята снимки да бъдат автоматично анализирани. Така данните могат да бъдат представени под формата на точна статистика. Така би се спестило усилието на лекарите да преглеждат поотделно изображенията на око.

Друг заслужаващ внимание проект бе на горелка с браунов газ – разработка на Павел Венев от софийската гимназия по електроника „Джон Атанасов“. Въпросното устройство разделя молекулите на водата на кислород и водород с помощта на електролитна дисоциация от подаден прав ток с голяма сила.

145878

Снимка: Econ.bg

Получените газове в последствие се възпламеняват в горелката, като пламъкът им достига температури, толкова високи, че са способни да стопят специална термоустойчва керамика.

Авторът на проекта представи и друг за интелигентна помпа за течности. Тя работи на принципа на възпламеняването и на имплозията (процес, обратен на експлозията) на браунов газ.

Екатерина Латинова, единадесетокласничка от германската езикова гимназия „проф. Константин Гълъбов“ и победителка в конкурса "Млади таланти 2013" , демонстрира силата на сребърни наночастици като средство, което да замени антибиотиците при унищожаване на устойчиви щамове от гъбички и плесени.

Сега Екатерина работи върху нови хибридни материали с вградени сребърни наночастици, които могат да са от голяма ползва като защитни повърхности, които трябва да се поддържат максимално стерилни – в болници, на обществени места и др.

По време на конкурса бе представена и една разработка, която има доста по-скромни, но несъмнено полезни амбиции. Става въпрос за велосипедна аларма, която започва да пищи неприятно, когато крадец среже заключващата верига на колелото и веднага изпраща съобщение до телефона ви, така че да можете да реагирате максимално бързо. Ако някой ден бъде пусната в производство, тя би направила деня на всички колоездачи доста по-спокоен.

145879

Снимка: Econ.bg

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора".

На този ден университетите и научните институти отварят врати за гражданството, за да представят своите научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни от живота на учения.

За България този проект започва през 2006 г. През изминалия период участващите в Нощта на учените университети и научноизследователски организации насочват общественото внимание и популяризират постиженията на различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009), наука и индустрия (2010), химия (2011), иновации (2012).

Тази година Нощта на учените ще се проведе на 27 Септември под мотото е „Триъгълникът на знанието и европейското гражданство“.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Wencislaw Petrow 01.10.2013 | 12:53
Браво на това момиче,дошло му е на ума.Много колелета ще спаси от кражба.По-бързичко да я въведе в продажба.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...