Ще има нови механизми за обезщетяване на потребителите в ситуации на „масови вреди”

30.04.2018 | 17:45
по статията работи: econ.bg
Според ЕК съществуващите към момента механизми за индивидуално обезщетение не са достатъчни при т.нар. „ситуации на масова вреда”, засягащи голям брой потребители в ЕС.
Ще има нови механизми за обезщетяване на потребителите в ситуации на „масови вреди”
Снимка: Пресцентър КЗП

Новите предложени от Европейската комисия механизми за по-добър достъп на потребителите до обезщетение в т.нар. "ситуации на масова вреда" трябва да бъдат съгласувани от Европейския парламент и Съвета на ЕС до една година. Това каза пред  Радио „Фокус” Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите по време на провеждащата се днес в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС конференция на тема: „Потребителското право и политика за защита на потребителите днес. Можем ли да се справим по-добре?“, посветена на законодателния пакет „Нова сделка с потребителите“.   

„Според ЕК съществуващите към момента механизми за индивидуално обезщетение не са достатъчни при т.нар. „ситуации на масова вреда”, засягащи голям брой потребители в ЕС. Това препятства ефективното прилагане правилата за защита на потребителите и подкопава доверието в единния пазар, посочи Райков. Той добави, че трудността е да се намери онази правилна линия в изковаването на потребителската политика, която да гарантира, че са защитени в еднаква степен правата както на потребителите, така и на бизнеса. 

Райков подчерта, че в „ситуации на масова вреда” потребителите следва да имат възможността да претендират за своите права не само индивидуално, но и чрез колективни искове. „С "Новата сделка за потребителите" Комисията предлага модернизирана система от правни действия, която да позволява на потребителски организации или независими публични органи да защитават колективните потребителски интереси в подобни случаи”, коментира той. „Това ще бъде особено полезно за потребителите, които по различни причини се възпрепятстват да заведат отделни индивидуални съдебни искове”, завърши Райков. 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
В час по професионална ориентация госпожата разговаря с децата: - Пешо, какво работи баща ти? - Боклукчия е, госпожо. - отговаря Пешко. - Не така, моето момче. Казва се баща ми е служител в отдел...
На този ден 12.01   475 г. – Флавий Василиск става император на Византийската империя. 1528 г. – Густав I е коронован за крал на Швеция. 1884 г. – Съставено е деветото...