Все повече компании се интересуват от устойчивото развитие*

23.05.2012 | 10:23
по статията работи: Лили Бончева
Олга Стоичкова, Мениджър "Отдаване под наем", "Тишман мениджмънт кампъни" ЕООД
Олга Стоичкова

 

В периода от 4 до 8 юни 2012 г. ще се проведе Green Office Week 2012 - първата по рода си кампания в България, чиято цел е да инициира „зелена“ политика в офисите на повече организации. Идеята е с малки „стъпки“ постепенно да се подобри работната екосистема. *Econ.bg е медиен партньор на инициативата.

Всички участници, включили се в проекта, ще имат възможността да положат основите на своята по-устойчива корпоративна политика. Използвайки метода за промяна в организацията "отвътре навън", Green Office Week ще подобри работната среда, ще интегрира насоки за по-устойчиво екологично поведение и мотивация у служителите, ще създаде предпоставки за създаването на по-приятна и здравословна работна атмосфера.

Всеки един ден от седмицата ще се фокусира върху един екологичен проблем:

  • Понеделник - Енергия
  • Вторник - Транспорт
  • Сряда - Отпадъци
  • Четвъртък - Зелени доставки
  • Петък - Моята иновативна идея

По повод инициативата разговаряхме с Олга Стоичкова, Мениджър "Отдаване под наем" в "Тишман мениджмънт кампъни" ЕООД. Чрез Sofia Airport Center "Тишман" е спонсор и партньор на "зелената седмица".

Повече за инициативата може да прочетете тук.

 

Г-жо Стоичкова, защо решихте да подкрепите Green Office Week 2012? С какво смятате, че кампанията е различна и полезна?

Олга Стоичкова:

Устойчивата архитектура и строителство и зеленият дизайн са едни от основните ценности на компанията ни. Усилията ни в тази насока намират израз не само в качеството на сградите, които строим и управляваме, но и в непрестанната ни подкрепа и участие в редица международни и национални конференции за недвижими имоти, посветени на тази тема. Чувстваме се отговорни да споделяме нашия опит и да бъдем активни участници в движението към устойчиво развитие в България.

Какво е предимството на "зелените" практики в българския бизнес?

Олга Стоичкова:

Инициативите за устойчиво развитие набират популярност и представляват интерес за все повече компании, като България не е изключение от тази тенденция. Опитът ни показва, че особено наемателите на офиси у нас стават все по-критични към „зелените“ характеристики на сградите, които избират за свои локации. Темповете, с които възходящо се развива всеобщото схващане за полезността от „зелените“ практики, ще изведат бизнеса на едно по-високо ниво, както в регионален, така и в международен и световен мащаб,

Какво трябва да променим коренно в нашата работна среда и как вашите проекти допринасят за тази промяна?

Олга Стоичкова:

Всички знаем, че качеството на работната среда влияе пряко върху трудовото представяне на служителите, продуктивността им, физическото им здраве. Все повече компании, оценявайки персонала си като своя най-ценен ресурс, имат високи и напълно обосновани изисквания към своите офиси и сгради. Дневната светлина в помещенията, добрата вентилационна и отоплителна система, парковата среда и откритите зелени площи за отдих, са това което ние разбираме като качествена работна среда и предлагаме на наемателите си. Развиваният от нас бизнес парк Sofia Airport Center съчетава много иновативни и уникални за страната характеристики, които задават нови стандарти за офисните и складови площи в страната.

Какви са стандартите, които смятате да наложите на българския пазар в насока „green office”?

Олга Стоичкова:

Първата високотехнологична офис сграда, част от Sofia Airport Center, която ще бъде открита този септември, е първата LEED сертифицирана бизнес сграда в страната. Устойчива от етапа на своето архитектурно проектиране, тази сграда осигурява работна среда, отговаряща на международните стандарти. Сградните инсталации от последно поколение, намаленото потребление на електроенергия и вода, използването на екологични материали в процеса на строителството са част от нещата, които отреждат пионерска роля на нашия проект на пазара на недвижими имоти.

Какво смятате, че ще постигне нестандартната инициатива Green Office Week 2012?

Олга Стоичкова:

Инициативата Green Office Week 2012 е изключително иновативна и ние изцяло заставаме зад нестандартното решение за разпространение на „зелените“ идеи. Не трябва да забравяме, че ежедневието предоставя на всеки един от нас поне дузина начина, по които да поставим средата, която обитаваме по-близо до природата и целесъобразния начин на живот.

Кое е зеленото послание на "Тишман мениджмънт кампъни"?

Олга Стоичкова:

Устойчивото мислене започва от теб!

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 20.03   1413 г. – Хенри V става крал на Англия. 1792 г. – Законодателното събрание на Франция официално одобрява използването на гилотината за екзекутиране. 1808 г....