Във всички страни с развит пазар има Национален кодекс за корпоративно управление

10.10.2007 | 10:58
по статията работи: Лили Бончева
Стою Недин, Председател, Асоциация на инвеститорите
Във всички страни с развит пазар има Национален кодекс за корпоративно управлениеСпециално за Econ.bg


Във вторник официално беше представен новосъздаденият Национален кодекс за корпоративно управление. Кодексът е уникален по своята същност документ. Той е подкрепен както от вътрешната, така и от международната инвестиционна общност. Кодексът е предназначен на първо място за публичните компании, но в същото време съдържа правила и за предприятията с държавно и общинско участие. Кодексът ще бъде инструмент в помощ на фирмите, които искат да подобрят практиката си на управление, той посочва ясни правила за разкриване на финансова и нефинансова информация, гарантира по-добра защита на правата на миноритарните акционери и разграничава отчетливо задълженията на директорите и мениджърите на компаниите. В продължение на една година работна група, включваща представители на академичните среди, бизнес организациите, неправителствeния сектор, организирания фондов пазар, регулаторния орган и външни експерти, активно работи по създаването на документа. Председателят на Асоциацията на инвеститорите г-н Стою Недин беше един от членовете на работната група, съставила кодекса. Пълния текст на кодекса ще откриете тук.Г-н Недин, какво представлява корпоративното управление?

Стою Недин:


Корпоративното управление е съвкупността от всички аспекти на мениджмънта на една компания. Тези аспекти излизат извън самата компания, тъй като засягат средата, в която компанията съществува. Те също така засягат и инвеститорите, тяхното отношение и тяхната компетентност, знание и информация.

В този смисъл това е един комплекс от фактори, които не могат да бъдат локализирани единствено в самото дружество.

Как възникна идеята за националния корпоративен кодекс?

Стою Недин:


Идеята не е нова, уникална и специфично българска. Тя представлява практика във всички страни с развит пазар. Там самите регулаторни органи и асоциации, които представляват различните заинтересовани страни в пазара, отдавна са обединили усилията си за да създаването на добри стандарти и шаблони за това как трябва да функционира едно дружество. Целта на тези обединения е различните дружества да станат предвидими за инвеститорите.

Кои са основните цели на кодекса?

Стою Недин:


За мен основното са прозрачността и спазването на правата на инвеститорите. Това е така, защото без едно дружество да е прозрачно, инвеститорът не може да направи информирана преценка за състоянието му и оттам не може да направи отговорно инвестиционно решение. Той също така няма да знае дали да влиза или да излиза от едно дружество.

Как една компания може да внедри кодекса в своята политика? Има ли определена процедура?

Стою Недин:


Повечето от компаниите отговарят по доста от критериите за добра корпоративна практика. Въпреки това основните проблеми се крият в детайлите.

Всички развити страни ли разполагат с подобни кодекси?

Стою Недин:


Да, определено.

Кои са нещата, които сме заели от останалите страни по отношение на кодекса, и кои са чисто български?

Стою Недин:


При съставянето на кодекса са взети предвид практики от англо-саксонските държави като САЩ - една страна с много добре развит капиталов пазар, както и от европейските страни, чийто характер на пазара е близък до българския. При него е доминираща мажоритарността в компаниите.

От друга страна обаче нашето законодателство в тази сфера много прилича на англо-саксонското.

Доколко „европейска” е политиката на България по отношение на корпоративното управление?

Стою Недин:

До доста висока степен. Бих казал, че беше дори прекалено европейска. Казвайки това, имам предвид факта, че е нужно саморегулиране, а не да се разчита единствено на законовата регулация.

При наличие единствено на законова регулация, пазарът става хипер-регулиран. Мисля, че доскоро положението в България бе следното- ниска корпоративна практика и култура, ниска инвестиционна култура. Заради това се наложи българското законодателство да бъде направено по-рестриктивно в сравнение с европейското.


Интервю на Петър Чернев

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Съпруг към благоверната си: - Жена, днес имаме годишнина от сватбата, мисля да заколя прасето! - Че какво ти е виновно прасето, той брат ти ни запозна...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...