Как да изчислим лимита за безплатния трафик мобилни данни в Европа

15.06.2017
по статията работи: econ.bg
Внимавайте за мобилния интернет, тъй като при него има ограничения
Как да изчислим лимита за безплатния трафик мобилни данни в Европа
Снимка: БГНЕС

От днес разговорите и мобилните данни в роуминг са по-евтини. Трябва обаче да се внимава, защото при мобилния интернет има ограничения, след които се начислява надценка от почти 2 стотинки за мегабайт.

Как се изчислява лимитът за безплатния трафик: Ако абонаментният план на потребителя е за 30 лева, тази сума се разделя на 15, а след това се умножава по 2. Резултатът е 4 – толкова гигабайта трафик може да използва този потребител в Евросъюза. Над тях следва надценка. 

При разговорите и есемесите е по-просто – те се таксуват, сякаш ги ползвате в България – според тарифния план.

Журналистът Георги Тошев изчислява, че прекарва по около 6 месеца в годината зад граница, в роуминг. „Мисля, че съм един от рекордьорите по платени лични сметки на глава от населението по простата причина, че освен професионалните ми ангажименти, имам и лични, които за щастие свързани с Европейския съюз – моето семейство, дъщеря ми живее в една от големите европейски столици”, обяснява той.

Роумингът не отпада, просто цените падат; при мобилния интернет ще има лимити, изчислени по определена формула на базата на тарифния план, обясняват от Комисията за регулиране на съобщенията

Надява се, че сметките от по 800 лева ще са само лош спомен. Но има и уловки. 

„Важно е да се отбележи, че ако от Германия се обаждаме в трета държава, Португалия например, това ще се таксува като международен разговор. Това не е роуминг, а ще се таксува значително повече”, коментира Игнат Арсенов от Европейския потребителски център.

Телекомите ще имат право да начисляват надценки и ако се окаже, че картата се ползва само в чужбина.

„Счита се, че повече от половината от времето сте говорили в роуминг, дава повод да се мисли за злоупотреба. Идеята да е са облекчи в случая българския гражданин, когато пътува”, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. 

Така Георги отново ще трябва да внимават с разговорите с детето си. „Това означава, че отново трябва да имаме български телефон във Франция. Много жалко, че не е домислено, аз се надявах от 15 юни да не съществува този казус”, отбелязва той.  

А в близките Македония, Турция и Сърбия таксите остават солени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
  • Десет от най-невероятните хотели в света
Полицай спира кола, която минава с 80 покрай знак разрешено до 60 км/час – Излизай от колата! – Не мога бе, старши, тука всичко е пълно – едни наркотици, едни истории… Ако...
На този ден 03.07   324 г. – В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. – Град Квебек е...