Как да направим успешна презентация

15.05.2012
по статията работи: Елица Елефтерова
Няколко основни съвета за начинаещи
Как да направим успешна презентация
Снимка: Thinkstock/Guliver

 

Изнасянето на лекция пред аудитория не е лесна задача. Дори да сте перфектни оратори, ако не сте направили добре слайдовете на презентацията си, колкото и важна информация да съдържат те, никога няма да постигнете успех сред слушателите си. За да не се случи това, може да последвате няколко съвета.

В интернет вече има достатъчно информация за това как да направим успешна презентация, а практически повечето хора прибягват към използването на шаблони, които да им помогнат при изпълнението на тази задача.

В действителност това е улеснение, но в същото време крие много опасности, например презентаторът преди вас да е използвал същия формат или да не успеете да постигнете целите, които сте си поставили, а също и най-тривиалният проблем - презентацията ви да не се „отвори“. Затова е много важно да прецените внимателно съдържателната и визуалната страна при подготовката й.

Съдържанието

Какво искате от аудиторията?

Всяка презентация е специфична, именно заради контекста, т.е. хората, пред които говорите, и целите, които си поставяте. Има значение дали аудиторията ви е там по собствено желание или презентацията ви е част от служебна програма например.

Важно е също дали презентацията ви цели да представите и продадете продукт или услуга, дали ви се налага да представите идеите си или трябва да убеждавате аудиторията в някаква кауза, затова е важно да започнете писането на презентация с изясняването на тези важни подробности, които ще бъдат “здравите основи”, върху които ще “построите” интересната си и успешна презентация.

Колко компетентна е аудиторията и колко непозната - темата?

За да бъде успешна една презентация, е важно също и да прецените предварително каква е компетенцията на хората, пред които ще говорите. Защото е скучно за всеки да чува познати за него неща. За да избегнете тази грешка, трябва предварително да проверите каква е аудиторията на събитието, в което ще участвате, за да прецените и нивото на презентацията си.

Това предварително проучване може да ви помогне да решите и няколко допълнителни важни въпроса като например какви са очакванията на хората от презентацията, която вие подготвяте, както и познават ли ви от предишни участия. Съществено е да знаете предварително и какви са нагласите им.

От съществено значение е да спазите и трите основни етапа при създаването и изнасянето на презентация:

Първо, определете ключовите послания.
Второ, определете аргументите за подкрепа на посланието
Трето, определете кога е важно да се даде възможност на аудиторията да покаже реакцията си

Успешната презентация освен добри ораторски възможности е и въпрос на добра подготовка, добро планиране, както и способност за импровизиране на място. Затова постарайте се освен да бъдете подготвени за презентацията си, да бъдете и интересни.

Визията

Едно от основните правила е “Колкото по-малко, толкова по-добре!” За целта са ви необходими кратки ключови фрази, а не просторни обяснения. Използвайте слогани, които в най-синтезиран вид да представят идеите ви. Освен това по слайдовете е напълно достатъчно да имате 3-4 отметки, не повече.

Минимализмът в текста по слайдовете важи и за визията му - колкото по-опростени, толкова по-добре. Освен това не натоварвайте слушателите си с излишни слайдове, сведете броя им до минимум.

Важната информация трябва да се вижда ясно, което автоматично изключва употребата на странни шрифтове, които се четат трудно. Освен всичко друго, идеята ви е да запазите вниманието на слушателите, а излишните елементи по слайда биха ги разконцентрирали.

Визуално е важно текстът да контрастира на фона. Вместо ярки тонове и бяло, използвайте пастелни тонове, защото не натоварват очите. Тъмните цветове са подходящи, когато искате да изпъкнат цветовете на лого или картина, а текстът и тук следва да бъде контрастен.

Ако трябва да представите данни и да направите сравнение - най-добрият вариант е да използвате диаграми или схеми. Играйте си с въображението на слушателите си и вкарайте в употреба снимки, използвайте картинки или кратко видео. Музиката е добър вариант и би помогнала да предадете идеите си. Важно е разбира се всичко това да бъде добре премерено и като количество, и като съдържание.

Разбира се всички тези съвети, както и усърдието ви, ще бъдат напразни, ако файлът с презентацията ви не може да бъде отворен в точния момент. Затова уверете се, че презентацията ви може да бъде пусната на всеки компютър.

Ето и списък с някои програми, чрез които да приложите съветите.

  • Microsoft PowerPoint – тази програма е част от пакета на Microsoft и е платена. С нея могат да се създават слайдове с текст, графики, видео и други обекти, които могат да бъдат свободно аранжирани.  
  • Corel Presentations – това е програма близка като съдържание до Microsoft PowerPoint и OpenOffice.org Impress. Последната й версия X5 е достъпна единствено чрез офисния пакет Corel WordPerfect.
  • Google Docs е една от интересните програми, тъй като е безплатна и е решение изцяло в облака, т.е. може да се отвори навсякъде, където има интернет. Друго предимство е, че може да нанасяте промени от всяко място и по всяко време.
  • Harvard Graphics – това е една от първите програми, създадени специално за презентации, както и първата програма, обединяваща текст, схеми и графики върху слайдшоу презентация.
  • IBM Lotus Freelance Graphics – това е програма за презентации, част от офис пакета на Lotus SmartSuite за Microsoft. Програмата позволява да се създава и компилират текст, диаграми, дигитални изображения и таблици в дигитално слайдшоу.
  • Kingsoft Presentation – позната също като KSO или KSOffice. Това е програма, създадена от китайската софтуерна компания Kingsoft като офисно приложение за операционните системи на Microsoft, както и за Android. Има пробна версия за период от една година. Достъпна е до английски, китайски, японски и виетнамски.
  • OpenOffice.org Impress – това е безплатна програма към офис пакета на OpenOffice. Единственото условие, за да се работи, е да има инсталиран Flash Player. Хубавото тук е, че могат да се преглеждат, редактират и запазват различни формати, включително .ppt, който се използва при Power Point.
  • SlideRocket – това е платформа за онлайн презентации, която позволява потребителят да създава, променя и споделя презентации, т.е. също е решение в облака. Софтуерът е платен като има месечни и годишни абонаменти с 14-дневен пробен период.
  • Prezi – също решение в облака, базирано на софтуера като услуга (SaaS). Този софтуер позволява различни вариации в употребата на текст, графики или видеа и е удобно за ползване.
  • Apple Keynote е софтуер за презентации, създаден като част от iWork на Apple Inc. Интересното е, че презентациите, създадени от този софтуер могат да се навигират от iPod или смартфон.
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...