Как да повишим цената на дома си

22.08.2012
по статията работи: Теодора Пенева
Инвестирайте правилно в ремонта на имота си и ще си върнете голяма част от вложенията, ако решите да го продавате
Как да повишим цената на дома си
Снимка: Sxc.hu

Не винаги е лесно да получим добра цена за имота си, ако сме решили да го продаваме. Със сигурност обаче бихме изкарали повече пари, ако той е във възможно най-добрия си вид. Затова е добре да знаем как да преустроим имота за продажба така, че той да се превърне в успешна инвестиция, за която ще ни платят добре.

Американското списание Remodeling Magazine ни предлага няколко идеи за гарантирано успешни проекти, използвайки опита на тези преди нас. То проследява развитието на пазара през последните години и в частност на това кое повишава стойността на един имот и го прави желан за дебнещите добри оферти брокери.

От друга страна, ако все пак след извършването на освежаващите дейности в дома ви, той ви допадне толкова много, че се разубедите да го продавате, текстът по-долу ще ви ориентира в това доколко инвестициите ви в ремонти биха се възвърнали във времето.

Фасадна изолация

Така нареченият „сайдинг“ представлява фасадна система от нов тип, която осигурява качествена топло-, хидро- и шумоизолация. В България са разпространени два вида сайдинг, в зависимост от материала, който се използва за направата му.

Притиснати от икономическата криза, хората вече не се впечатляват толкова от красиви звънци и декорации, колкото от наличието на технологии, които да гарантират евтини ремонти и по-ниски битови сметки. Ако разполагате с достатъчно пари за харчене, по-добрият вариант е сайдингът от фиброцимент. Макар от 2007 г. насам фиброциментът вече да не е толкова популярен в САЩ, у нас този материал тепърва навлиза. Той осигурява близо 87% възвращаемост на инвестицията. В случай, че изберете по-евтината възможност – сайдинга с винил, можете да очаквате обратно около 81% от платената сума.

Нова дограма на прозорците

Обновяването на рамките на прозорците в дома ви е необходимо, ако смятате да го продавате – не само от естетическа, но и от функционална гледна точка. На пазара основно се предлагат три типа дограма - дървена, PVC и алуминиева. Смяната на старите и прогнили рамки на прозорците с нови е лесен начин да се намалят битовите сметки на дома. Това пък автоматично качва стойността на имота. Подмяната на дограмата би ви донесла около 70-80% възвращаемост.

Цялостен ремонт на банята

В зависимост от размера и отделните елементи на банята ви, ще ви се наложи да платите различна сума, варираща от няколкостотин до няколко хиляди лева за цялостен ремонт на банята. Това включва подмяна на подовите и стенни плочки, изравняване на стени и под, ако е необходимо, подмяна на ВиК системата, подмяна на оборудването и т.н. Колкото и да ви излезе всичко това, ремонтът на банята също е необходима инвестиция, която ще ви върне обратно около 71% от вложената сума.

Основен ремонт на кухнята

В общия случай кухнята е най-често използваната стая в един дом, затова е съвсем логично, че парите, които ще инвестирате в ремонта ѝ, ще ви се възстановят, когато продадете на добра цена имота си. Традиционно основният ремонт на кухнята е най-скъпият (в България средно излиза около 7-8 хиляди лева) и отнема най-много време, но е и най-изгодният. Очакваната възвращаемост и тук е приблизително 71%.

Друга възможност е да смените само бялата техника в кухнята си. Това се оказва и по-изгодният вариант, тъй като възвращаемостта, според изчисленията на американското издание, е 79,5%. Имотът ви ще бъде оценен по-ниско, но ще сте дали повече пари и, ако изчисленията са точни, ще си върнете по-голяма част от тях.

Ремонт на терасата/верандата

Ако апартаментът или къщата, които продавате, са снабдени с тераса или веранда, техният ремонт също би могъл да бъде ключово вложение. Особено ако купувачите са от типа хора, които предпочитат да прекарват по-голямата част от свободното си време вкъщи. Ремонтът на тераса, независимо дали включва нейното остъкляване, или не, е по-евтин, отколкото обновяването на другите стаи. Според изданието тази инвестиция ще ви донесе обратно от 63% до 82% от вложените финанси, в зависимост от използваните материали.

Увеличаване на броя спални

В случай, че имотът ви разполага с достатъчно стаи, влагайки творчество (и разбира се пари), вие бихте могли да превърнете някоя от тях в допълнителна спалня. Дори да е малка, тя пак може да носи желания уют. Освен това се посочва, че възвращаемостта на раходите по нея ще е 74%.

Ремонт на основната стая

Оказва се, че холът има най-малко значение за цялостната стойност на имота. Въпреки това, няма как да обновите кухнята и банята си, без да отделите част от наличните си финанси и за ремонт на основната стая в дома си. Наблегнете на мебелировката, тъй като работата по нея позволява да се добави творчески поглед върху цялостния вид на интериора, а и използването на някои хитрини – като доброто старо претапициране на мебелите или преимуществата, които ни дават контрастите. Освен това, повечето хора предпочитат сами да изберат аудио- и видеотехниката в своя дом.

Обновяване на двора

Ако става дума за къща, бихте могли да се постараете малко, за да приведете дворното си място в подходящ търговски вид – независимо за каква площ говорим. Това може да включва както закупуването на беседка или монтирането на фонтан, така и по-икономични цветарски проекти.

Преди обаче да започнете реализацията на какъвто и да е било проект, трябва добре да пресметнете всичко и да определите бюджета, с който разполагате. Ако имате малко пари настрани и ги управлявате умно, вие със сигурност ще продадете имота си на добра (за вас) цена... Или просто ще живеете на едно по-приветливо място.

Тази статия ви хареса? Станете фен на страницата на Еcon.bg във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...