Български старт-ъп с първа награда от технологично изложение в Дубай

25.10.2018 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Целта на Mimirium Network е да върне контрола на потребителите на интернет върху предоставените от тях лични данни в мрежата
Български старт-ъп с първа награда от технологично изложение в Дубай
Снимка: под лиценза на creative commons

Mimirium Network на варненските блокчейн специалисти Георги Христов и Галин Динков е единствения български проект, селектиран в конкурсната програма на GITEX Future Stars – най-голямото за Близкия Изток събитие в сферата на високите технологии. В програмата на конференцията участват над 700 стартъпа от целия свят. Мрежата на българските технологични предприемачи е избрана от над 150 стартиращи проекта, от които са избрани 5 финалиста в категория  „Блокчейн проекти“. В конкуренция на българите са старт-ъпи от САЩ и Канада, работещи с технологични гиганти като Dell, Mozilla, Google и др., финансирани с по над 1 милион долара. Българският проект печели вниманието на организаторите и  първа награда в категорията. 

Целта на Mimirium Network е да върне контрола на потребителите на интернет върху предоставените от тях лични данни в мрежата. Това ще им позволи те сами да контролират как данните им ще бъдат използвани от бизнеса и да печелят от това. Проектът на варненските предприемачи може да премахне посредничеството на големите компании, събиращи данни на потребителите, които след това продават. 

На базата на блокчейн технологии, тези данни ще бъдат максимално защитени и никоя страна няма да може да ги манипулира и злоупотребява с тях и обработката им. По този начин се спазват и изискванията на GDPR, включително като дават възможност на потребителя да се възползва от правото си да бъде забравен, получавайки неопровержимо доказателство за неговото волеизявление, тъй като записът му в блокчейн са криптографски защитени и веднъж записани не могат да бъдат променени или изтрити от никой. Това дава сигурност, че никоя страна не е в състояние да манипулира записите с цел да се облагодетелства. 

Mimirium Network изгражда екосистема от различни инструменти, които позволяват на потребителите да съхраняват своите данни криптирано на своите локални устройства и след това срещу заплащане и тяхно съгласие да участват в различни анкети, проучвания и др. Бизнесът също печели, защото ще плаща по-малко, за да получи желаната от него информация, която да използва за конкретните си потребности и развитие. Спечелената награда дава възможност за засилена комуникация с министерството на туризма на Дубай и внедряване на Mimirium Network в техния цялостен блокчейн проект – Dubai Blockchain Tourism. Това би дало мощен старт и признание на проекта  в цял свят.  Дубай е най-бързо развиващият се град в тази насока, следвайки политика, според която до 2020 г. цялата им администрация трябва да е преминала изцяло върху блокчейн. 

Зад Mimirium Network стоят имената на Георги Христов - предприемач и проджект мениджър, с повече от 12 години опит. Той има над 200 успешно реализирани проекта. Завършил е ИУ-Варна.  Галин Динков е софтуерен инженер и предприемач, основател на блокчейн клъстер във Варна. Има голям опит в създаването и управлението на високотехнологични компании и има няколко успешни зад гърба си.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Две баби си приказват пред входа на блока: – Не случихме на джипи, ей… уж лекува мъжа ми от пневмония, пък той умря от жълтеница. – Ааа, наш’то джипи е много компетентно...
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...