Романтика, изкуство, бизнес: Чайна в старинна къща 3

03.02.2013 | 14:35
по статията работи: Теодора Пенева
Младата българка Юлияна Кирова помага на своя роден град Благоевград, привнасяйки в него стила и бизнес модела на невероятните лондонски чайни
Романтика, изкуство, бизнес: Чайна в старинна къща

Поставени на кръстопът, всяка година все повече млади българи виждат сигурност за бъдещето си в живот извън родината. Заминали към престижните световни университети, много от тях преодоляват носталгията и никога не се завръщат.

В неделния 3 февруари, който навява осезаемото усещане за приближаваща пролет, няма нищо по-хубаво от това да разчупим негативната статистика с един положителен пример. В случая – пример за млада българка, която използва опита, придобит в чужбина, за да помага по един собствен творчески начин на града и страната си.

Говорим за Юлияна Кирова – родом от Благоевград, България, прекарала няколко години в Лондон, Великобритания. Вместо завръщайки се у нас, да се отправи към голямата столица по примера на много от нас, тя решава да направи нещо полезно, красиво и различно за родното си населено място. А именно, да отвори чайна къща. Непознат у нас, екзотичен, на пръв поглед малък бизнес, но погледнато по-задълбочено – с голям потенциал.

Да не говорим, че чайната на Юлияна не е просто чайна, а уникален кът за изкуство, скътан между старите къщи на автентичния квартал "Вароша". Чаеното заведение е подходящо както за разпускане, така и за по-сериозни разговори. А и над чаша чай със сигурност могат да разговарят поети, художници, преподаватели, банкери, юристи...

Снимки от чайната на Юлияна може да разгледате тук.

Идеята за нетрадиционното бизнес (културно) начинание е вдъхновена от „невероятните чайни в Лондон, както и една страхотна чайна-магазин в Пловдив“, разказва Юлияна в интервю специално за колегите от Kulinar.bg. Тя споделя, че всичко, свързано с чая и неговата култура, я вдъхновява.

Затова не гледа на себе си като на бизнесдама, а по-скоро като на човек, който "плътно следва както мечтите, така и инстинкта си".

Запитана дали големият капитал е основното необходимо нещо, когато си решил да развиеш такъв бизнес в по-малък град, Юлияна отговаря, че капиталът е важен, но когато се прави такъв проект, всичко е от значение.

Нещо любопитно за самата чайна – тя е разположена в къща с много история, която преди време е била дом на Георги Стоилов, първият демократично избран кмет на Благоевград. От терасата на втория етаж се разкрива страхотна гледка към близката църква "Въведение Богородично", земята за построяването на която е дарена именно от Стоилов.

Още интересна информация за проекта на Юлияна Кирова може да прочетете в интервюто, дадено от нея за Kulinar.bg.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Лейди София АД Предлага изключително богата гама чорапогащи и чорапи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
  • В очакване на пролетта
Когато сте на работа, старайте се да вложите 100% от себе си - 12% в понеделник, 23% - във вторник, 40% - в сряда, 20 % - в четвъртък и 5 % - в петък. И помнете, че ако шефът налети да ви ругае, ще...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....