AES откри най-големия в света хибриден парк за производство и съхранение на слънчева енергия

09.01.2019 | 15:00
по статията работи: econ.bg
Проектът доказва, че соларната енергия и технологията за съхранение могат успешно да заместят традиционното производство на електроенергия, и то на цена по-ниска от тази на фосилните горива
AES откри най-големия в света хибриден парк за производство и съхранение на слънчева енергия
Снимка: под лиценза на creative commons

Технологичният лидер AES откри официално днес на Хавайските острови най-големия в света работещ хибриден парк за производство и съхранение на слънчева енергия. Lāwa’i Solar and Energy Storage е разположен в град Лауаи на острова Кауаи и е с мощност за производство на слънчева енергия 28 МВ и съхранение на енергия 100 МВч. с продължителност 5 часа. 

Хибридният парк, който се оперира от дъщерното дружество на AES - AES Distributed Energy, осигурява устойчиво бъдеще на Хавайските острови, заменяйки еквивалента на 4,5 млн. галона дизелово гориво годишно с чиста слънчева енергия. Чрез този проект AES допринася за постигане на целите на островния архипелаг за използване на 100% възобновяема енергия до 2045 г., като доказва, че слънчевата енергия и технологията за съхранение могат успешно да заместят традиционното производство на електроенергия. Изключително важно при този проект е, че цената на електроенергията, подавана от пиковата фотоволтаична централа, не само ще бъде по-ниска от тази, произведена от фосилни горива, която захранва острова, но често ще бъде по-евтина дори от горивата сами по себе си.  

Lāwa’i Solar and Energy Storage е една от първите соларни централи за пикова енергия,  която започна да доставя електричество на острова в сутрешните и вечерните часове още от декември 2018 г. Централата е изградена с функционалност за микромрежа,  което улеснява местния оператор KIUC. При необходимост паркът на AES може да осигури енергийно захранване и за съседния военно-морски комплекс. 

Любопитен факт е, че поддръжката на площите около хибридния парк за производство и съхранение на слънчева енергия се извършва от около 300 овце, които по природосъобразен начин се грижат растителността да бъде ниска, без да се използват хербициди или енергия от фосилни горива за косене. 

Проектът на AES Lāwa’i Solar and Energy Storage показва, че усилията за едно по-зелено и сигурно бъдеще и използването на 100% възобновяеми енергийни източници са напълно реални и по-близо от всякога. Подобни хибридни фотоволтаични централи и паркове за съхранение са достъпни, по-гъвкави и устойчиви в сравнение с използването на централи на фосилни горива, което показва, че соларната енергия може и ще се превърне в първичен генериращ източник. Напълно приложими са за отдалечени мрежи и много райони по света като Аляска, мините в Чили и други. А намаляващите разходи за енергия превръщат подобни проекти в „умния“ избор на бъдещето. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Седи Моше пред клон на Bank of America и продава семки... Пристига Исак и му иска 100 долара назаем... - А, не мога, казва му Моше. Имам договор... - И с кого?, пита Исак. - Аз да не давам заеми,...
На този ден 16.01   27 г. пр.н.е. – Сенатът на Римската империя удостоява за първи път с титлата Август императора Гай Юлий Цезар Октавиан. 927 г. – Кордоба (в дн. Испания) е...