Спасеният град и вампирите - новата туристическа дестинация на България

16.07.2017 | 15:30
по статията работи: econ.bg
След откриването на вампира в Созопол, България става една от най-атрактивните дестинации за вампирски туризъм" в света, като се нареди на почетното четвърто място
Спасеният град и вампирите - новата туристическа дестинация на България
Снимка: Econ.bg

След като през лятото на 2012 археолози се натъкнаха на необичайна находка в стария Созопол - останки от средновековен вампир, след кратък гастрол в Националния исторически музей в София, артефактът продължава да пука по шевовете музея в черноморския курорт.

Починалият е прободен в гърдите с железен кол. Погребението има белези на добре познатия ритуал срещу вампирясване. Тази практика е била използвана от хората, които са имали страхове от зли възкръснали мъртъвци. Вампирът вероятно е бил знатна особа, защото е открит до абисидата на църквата.

На това място според християнската традиция от средните векове са били полагани само знатни и благородни люде. Екипът специалисти бил смаян от намереното в гроба. В морския град това е прецедент, за първи път при разкопки излиза вампирско погребение. В съседство до вампирския некропол са открити още погребения. 

a62f6df8-afa1-9140-3b40-97b1adfc9f3b

Археолозите попаднали и на друг скелет на кръвопиец край църквата "Св. св. Кирил и Методий". Телата са били заровени на близко разстояние. Погребението е идентично на първото - скелетът е положен почти до абсидата на средновековната манастирска църква, която се изследва в момента. Мъртвецът е прободен в слънчевия сплит с метален предмет, значително по-малък по размери от желязото, използвано при ритуала срещу вампирясване в съседния некропол. Няма фрактури на двата черепа, единствената разлика е, че костната структура на втория открит скелет е по-фина. 

Мистериозната находка археолозите отнасят към XIII-XIV век. Според една от версиите заровените вампири трябва да са били на интелектуалци или знахари, подозирани във вещерство. 

„Поради християнската догма се смята че те контактуват с нечисти сили и много вероятно е тези метални предмети да са поставени, за да бъдат техните може би екстраординерни способности, да бъдат неглижирани в отвъдното”, разяснява проф. Димитър Недев, директор археологическия музей в Созопол.

0c1a0dcd-4497-7005-59e1-56f34a597844

Вампирските находки в България за много кратко време предизвикват голям медиен интерес в България и по света. Авторитетни медии като "Daily telegraph", "Independent", National Geographic и др. правят материали за вампирските гробове и ритуалите срещу вампири, практикувани по тези земи.

След откриването на вампира в Созопол, България става една от най-атрактивните дестинации за вампирски туризъм" в света, като се нареди на почетното четвърто място. Славата на вампира дори е изпреварила тази на граф Дракула, който е на пето място в споменатата класация (на първо място в класацията е Музеят на вампирите в Париж).

За известно време останките на Созополският вампир са изложени в Националния Исторически Музей (НИМ) в София, като успява за това време да повищи посещенията му с 30%. Заради небивалия интерес находката е преместена отново в Созопол, като градът вече привлича чужденци, дошли специално заради Вампира. 

Макар и за някои това да звучи несериозно и да е само сензация, след откриването на вампирските скелети все по-често се говори за перспективите пред така наречения вампирски туризъм.

Община Созопол и румънската Сигишоара (градът на Дракула), взеха решение да разботят съвместен общ "вампирски продукт", който да доведе до развитие на туризма и в двете общини. Те ще участват заедно на различните туристически борси и изложение, представяйки т.нар. "пътека на вампиризма".

На туристите, които посещават Румъния, за да видят дома на прословутия граф Дракула, ще бъде предложено да посетят и вампира от Созопол.

232860

В най-южната част на Бургаския залив и на 35 километра от Бургас се намира „чудото на България“ – древният Созопол. Според различни източници, първото име на града най-вероятно е било Антея, но скоро след това е променено на Аполония, още известна като Аполония Понтика (на Черно море) и Аполония Магна (Велика). 

Името Созополис се появява в писмени документи около първи век преди новата ера. На гръцки означава „Спасеният град“. По време на Османското владичество градът е известен като Сизболу или Сизболи.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Неолаб ООД Доставка на лабораторна техника, консумативи и аксесоари.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Около гласуването по ветото на президента за застрояването на земеделските земи става ясно, че опитните парламентаристи могат да достигнат до два консенсуса на едно заседание. Доказано е, че...
На този ден 17.02   364 г. – Детрониран и убит е византийският император Йовиан за неговата силна привързаност към християнството. 1568 г. – Императорът на Свещената Римска...