Валдис Домбровскис: България е готова за еврозоната

04.12.2017 | 09:25
по статията работи: econ.bg
Тази седмица се очаква той да представи дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната
Валдис Домбровскис: България е готова за еврозоната
Снимка: БГНЕС

"Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото". Това заяви в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Тази седмица се очаква той да представи дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната.

"В момента работим върху това за довършим икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще представим пакета от мерки. Основната идея е да направим еврозоната по стабилна и устойчива срещу потенциални бъдещи икономически шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ? осигурим фискална стабилност", обясни Домбровскис.

Той добави, че се планира да се създаде предприсъединителен инструмент, който да помага на държавите-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото.Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. "Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд", каза зам.-председателят на ЕК.

Според него при въвеждане на еврото България може да очаква сериозна подкрепа - преди всичко техническа помощ, но е възможно да стане дума и за финансово подпомагане. Но допъни, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място.

По отношение на българското европредседателство Домбровскис каза:"Очакваме с нетърпение България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Българското правителство вече беше тук за среща с еврокомисарите. Имахме възможността да обсъдим приоритетите на българското председателство и бих казал, че те изцяло отговарят и на приоритетите на Европейската комисия. В икономически план очаквам сериозна работа по структурните реформи и поредица от законодателни предложения, свързани с банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Но, разбира се, има и много други области, в които българското председателство ще трябва да бъде много активно".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
  • Златна есен
Знаете ли, че... Правителството е в състояние да ни върне само онова, което ни е взело преди това...
На този ден 15.12   1256 г. – Монголският хан Хулагу превзема и разрушава крепостта Аламут на асасините. 1575 г. – Полската шляхта избира за крал Стефан Батори. 1895 г. –...