Дончев: Няма как да се прави електронно управление с аналогови политици

19.01.2018 | 17:30
по статията работи: econ.bg
Дончев: Няма как да се прави електронно управление с аналогови политици
Снимка: БГНЕС

Няма как да се прави електронно управление с аналогови политици, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в парламента на дискусия за електронно управление. По време на разискването Дончев призова "хартията да се използва само за изобразително изкуство".

Депутатите взеха решение, с което задължават Дончев да представи "доклад за текущото състояние на разработените хоризонтални компоненти за електронно управление и начините за ускоряването им" до 31 март.

Дискусията беше предизвикана от БСП, които поискаха създаване на временна парламентарна комисия, която да провери колко са изразходваните средства за електронното управление и да се състави план, но предложението им беше отхвърлено.

"Един от най-големите проблеми на електронното управление са самите администрации", каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той призова "като законодатели, за да облекчим гражданите, трябва да видим по какъв начин да накараме самите администрации да направят крачка напред".

"Не е проблемът дали от БСП не знаем какво е електронно управление, а че министрите не знаят", каза депутатът БСП Георги Свиленски, тъй като от трибуната бяха цитирани различни определения за това. "Единственото, което сте направили, е в НАП, Агенция "Митници" и здравната каса да има апаратче за билетчета. Хората чакат на същите опашки, но с билетче. Това ви е електронното управление", каза Свиленски.

"Няма как да има електронно управление без виждане и дизайн за цялостната система. За да може всяка инвестиция да отива на мястото си, да изгражда цялата конструкция", каза Дончев. Той добави, че електронното управление не може да се сведе до купуването на компютри и принтери, и заяви, че за пръв път има ясна платформа за въвеждането му.

"Електронното управление не може да се случи естествено и от само себе си. Административната реформа не може да бъде оставена на администрацията. Задачата е на политиците, администрацията не може да реформира сама себе си", обясни Дончев. Той призова депутатите от левицата и от ДПС, които ги подкрепиха, да проверят сайтовете за оперативните програми на ЕК, по които се финансират проектите за електронно управление. Той каза, че досега няма добри резултати, защото всяко ведомство само си е правило електронни услуги, което вече не е възможно. Това е една от гаранциите, че нещата ще се случват, завърши Дончев.

С 2.42 млн. лв. Държавна агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) прави инвентаризация на "информационно-комуникационната инфраструктура" на държавната администрация. Проектът е финансиран от ЕС, а националното съфинансиране е 363 771 лв. След като стане известно с какъв софтуер и хардуер разполага администрацията по проекта, ще бъде създаден регистър на електронните услуги.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Момче седи с блондинка в колата:  Той:  - Да пусна ли климатика?  Тя:  - Пусни, аз слушам всичко!!!
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...