Еленко Божков: ЕРП-тата събират пари за краден ток от коректните платци

12.09.2017 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби
Еленко Божков: ЕРП-тата събират пари за краден ток от коректните платци
Снимка: БГНЕС

Eлектродружествата събират пари за краден ток от коректните платци с оправданието "технологични разходи". Това е мнението на бившия председател на енергийния регулатор Еленко Божков пред bTV.

"Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици - това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи", обясни експертът.

Според него част от загубите на ток са в трансформаторите, както и в линиите и шийните системи. Той припомни, че при приватизацията трите електроразпределителни дружества имаха гарантирана печалба от 16 % в първите години. По това време те имаха и право да отчитат по 14% загуби, които по-късно били свалени на 8. "Истинските технологични разходи са около 6%, заяви експертът. Ние им даваме прекалено голям процент. Все още в този технически резерв влизат и кражбите", коментира Божков.

От думите му стана ясно, че в крайна сметка около 10% от заплатеното за ток всъщност покрива загуби на дружеството, които не са от технологичен характер. Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби.

По думите му точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане. Според бившия зам.-шеф на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чийто наследник е КЕВР, монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление. Той разказа за подобен пример като цитира името на клиент, чийто електромер е монтиран на недостъпно място.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
СИНХРОН-С ООД Пълен инженеринг на системи за пожарна безопасност и системи за сигурност
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интеза ООД Заключващи системи и аксесоари. Секретни патрони, брави, Master key системи, архитектурен обков, сейфове и каси и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Две жени си разговаряли и едната попитала: - Какво ти подари мъжът ти за рождения ден? Жената отговорила: - Виждаш ли онова сребристо Ферари пред нас? - Ъъъъъъъъъъъ... Да! - Същият цвят...
На този ден 17.07   813 г. – Обсада на Константинопол: Българската войска, предвождана от кан Крум, обсажда столицата на Византия Константинопол. 1279 г. – Войските на Ивайло...