Инвестиране в българските роми във Франция - защо не? 4

13.09.2012 | 16:28
по статията работи: Владимир Йосифов
Пред емигрантите ни от ромски произход се отварят вратите на цяла ниша от пазара за услуги
Инвестиране в българските роми във Франция - защо не?
Снимка: Sxc.hu

 

Както коренното население, така и множеството гости на Париж вече са привикнали с една особена гледка – тази на просещите момчета и момичета от Румъния и България от ромски произход.

Каква е разликата между двете етнически групи от най-новите държави-членки на ЕС?

Истината е, че българските роми са живяли по-свободно в бита си у нас. Това си личи дори по обиталищата в паркове и дворове на фабрики, стадиони и складове, където те живеят. Може лесно да се познае кои бърлоги са на румънски роми и кои бараки са на българските цигани.

България е по-скоро малка държава и родните ромчета са ходили по няколко години на училище в някои случаи. Някои от тях дори поназнайват 300-500 думи на френски, които да им помогнат във Франция. Произношението им е недобро, но, знаейки, че трябва да се ошлайфат, те говорят, усмихват се и постоянно се упражняват. Българските роми, най-общо казано, се стараят. Дори тези, които крадат, пак се стараят - защото във Франция им харесва. За част от българските цигани има шанс да се установят във Франция и децата им да станат граждани там.



Румънските роми мълчат през почти цялото време. Една от причините за това мълчание е фактът, че не знаят езика, често не стигат дори и до десетина думи, с които да могат да се ориентират в града. Те рядко полагат усилия за по-дълго установяване и не се стремят към по-добро статукво на живот. По наблюденията ми, те просто се интегрират по-трудно, липсва им хъса, и като цяло са по-назад от нашенските роми по европейската пътека.

Българските цигани са добри крадци. Много поколения са обучавани и много от "учителите" са били на гастрол в чужбина. Крадците ни крадат незабелязано и не всяват страх в душите на парижани и туристи. За много от ограбените не е ясно дали не са загубили парите си и кога е станало това.

За разлика от тях, румънските им „колеги“ систематично тормозят туристите от години. Крайъгълен камък за това е навикът на местното население, както и на голяма част от туристите да се хранят на тротоара. Това е стара френска традиция, която страната е удържала и в най-тежки времена по време на Втората световна война. Дори в условия на окупация, французите са пиели своето кафе и са закусвали, обядвали и вечеряли на външните маси на заведенията.

По мнението ми, туризмът е основополагащ за френската индустрия, и всеки, който я застрашава, трябва да бъде наказван и изгонен. Особено имайки предвид, че само в Париж в момента гравитират между 1,2 и 1,5 милиона посетители.



От скоро време румънските роми са открили нов начин за тормоз над френските гости и граждани. Децата, доскоро просещи с предлагане на снимки за закупуване, вече крадат каквото могат от масите на туристите и парижаните. Малки момчета, най-често около 6-8-годишна възраст минават покрай по-известните заведения, оглеждат се и поставят снимка на масата. Щом извършат това, те бързо заграбват телефон, портфейл, чанта, цигари, или каквото видят и им се струва ценно, и бягат надалеч. Те имат „охрана“ от други момченца, а жените, които изпълняват ролята на „супервайзъри“ следят внимателно развитието на ситуацията отстрани.

  Аз лично видях с очите си как на Шанз-Елизе туристи бяха ограбени. Преспокойно, ако внимавам, мога да снимам и някои от тези събития, но това не е моя задача в никакъв случай. Може би е по-скоро задача на българското посолство и българското правителство, които трябва да пазят реномето на достойните роми във Франция и да отсяват крадците от тях.

 Някои от българските роми стоят пред магазините за хранителни стоки и помагат на възрастни французи да занесат продуктите си до входа на кооперацията. Други пък рисуват на Montmartre! Въобще, дейността на някои от тях е само на крачка от наемането на български циганки за домашни помощници – както например са португалките.

 Интересен факт е, че португалките също са неграмотни и не знаят френски език. Пазарувайки за домовете, в които работят, те често носят етикети и по този начин се ориентират какво точно трябва да закупят.

Чудя се, дали това е целта на френското правителство и президента на страната Франсоа Оланд?

 Ако пет хиляди български жени започнат да готвят или да почистват френски домакинства, цената на тази услуга ще падне и кризата ще се понася по-лесно от французите. Българското посолство, например, може да намери стотина жени, които да бъдат обучени за домашни помощници. Работещите в мисията ни във Франция могат да помагат като доверят на роми да почистват жилищата им. Според мен проблемът е доста важен и зависи чисто и просто от самите нас да се организираме по най-бързия начин.

Ромските лидери са длъжни да отделят пари за обучение в България на циганки, които желаят да заживеят в Европа като пълноценни граждани. Търсенето на добровлци е много повратно – семейства с добро домакинство, които ще приемат в редиците си и ще обучават жените от ромските махали. Сътрудничеството на политици и водещи фигури, гарантиращи коректното поведение на трудещите се, също е важно.

Наистина – не е трудно. И зависи не от друг, а от нас.

Ако пропуснем този шанс, тази роля преспокойно ще се поеме от ромите от Балтийските държави, например. А сравнение с румънските си колеги, българските роми са далеч по-сръчни и разполагащи с квалификациите да основат един добър пазар на услуги.

Владимир Йосифов , BriagNews,
Щрихи от Франция | Лято 2012
Снимки: Владимир Йосифов

Оцени статията:
3.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Sisi Cantall 13.09.2012 | 17:53
Всичко зависи от нас? Хъм, а от тях какво зависи?
Владимир Йосифов 17.09.2012 | 11:48
От нас зависи да ги убедим, че не образованието е първо, а желанието за работа, лична хигиена и спазване на законите. Има български роми, които искат да се отделят от гетото и роднините си, но не могат защото не знаят как. Расизмът не е правилната позиция ! От нас зависи да ги убеждаваме да се къпят и да работят упорито за да ОБРАЗОВАТ ДЕЦАТА СИ .
Cvety Tronville 22.11.2012 | 05:52
Statiata e nepoznavane na materiata i jivota vav Francia. 13-godini opit v sferata na frenskite socialni uslugi. Prosto edno pojelanie s tendenciozen namek za balgarsko prevazhodstvo. A za ostanalite problemi, koito tribva da se reshavat , prosto niama da se spiram , tvarde dalgo e. Po-dobre e bg pravitelstvoto da pomisli za seriozna politika v BAlgaria za tova naselenie, koeto ima nujda ot strog kontrol, zadaljitelno uchilishte, bezmilostno spazvane na zakonite i moralno prevazpitanie. Ama , kato gledam koi upravliavat Balgaria edva li shte se sluchi!!!
Владимир Йосифов 31.03.2013 | 16:36
Добър ден Cvety Tronville, познавам френски семейства, които са наели португалки за домашни помощници . Португалките са подпомагани от РОДИНАТА СИ !!! В 16 район на Париж, където работят хиляди португалки има КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР на Португалия . Ако желаете ще Ви изпраят снимки ... Може би нямате навика да пиете кафе на първа линия и затова не сте видяли какво правят циганите . Cvety Tronville, виждал съм портиери, градинари и чистачи в 7 и 15 райони на Париж, които не могат да четат и пишат . Говорят френски, НО СА НЕГРАМОТНИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО нашите цигани държат да работят само след като / АМА те не искат да учат / се образоват, а неграмотни хора от цял свят идват във Франция и работят ??? Cvety Tronville, В Марсилия съм виждал бригада от мюсюлмани, които не знаят повече от 100 френски думи и работят в сериозни фирми - РЕМОНТ НА КЪЩИ . Кое е непознаване ? Cvety Tronville, публикувал съм стотици снимки, които показват живота на обикновени хора във Франция . НЯМА нищо общо с живота в България !!! Какви социални услуги ? Представете си какво ще стане ако из центъра на ФРЕНСКИ град циганите започнат да събират вторични суровини с колички и каруци . Моля Ви, напишете какво би станало ако портиер види цигани да нахълтват в кооперация във Франция . Показвал съм сгради - каре, в които нощно време портиерите пазят двора - парк с добермани . Какво ще стане с българските цигани ако ги подгонят добермани ? НЕпознаване ? Много нелюбезен коментар ! Дано срещате все по-често немити сънародници ! С уважение : В.Й.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....