Според шефа на Сметната палата законът не пречи сградите паметници да бъдат запазени

07.03.2019 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Столичната община е имала възможност да запази всички разрушени сгради, които са паметници на културата, но не е предприела никакви действия. Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков
Според шефа на Сметната палата законът не пречи сградите паметници да бъдат запазени
Снимка: БГНЕС

Столичната община е имала възможност да запази всички разрушени сгради, които са паметници на културата, но не е предприела никакви действия. Това заяви председателят на Сметната палата Цветан Цветков в ефира на "Нова телевизия".

По думите му има законова възможност общините да предприемат принудителни мерки за собствениците на архитектурни обекти с културна стойност, ако не полагат грижи за тях. "Нормативната база не пречи да се спасяват от държава и община архитектурни недвижими културни ценности. Това става чрез заповед на министъра на културата или на кмет за създаване на законна ипотека върху застрашен имот - културно наследство", акцентира Цветков.Той добави, че обикновено тя е в полза на държавата или общината и покрива всички разходи, за да се запази съответният имот, ако собственикът му не го пази.

Председателят на Сметната палата каза, че старите квартали в София могат да бъдат реставрирани, но вместо това те се рушат, и отрече, че одитът, който излезе преди дни, е политически мотивиран и свързан със случая "Ало, Банов". Цветков каза, че 4.5 хил. паметника на културата не могат да бъдат опазени заради бездействието на държава и общини и че регистрацията на имот като културна ценност се прави, за да се избегне данъчно облагане. Според проверката на Сметната палата все още няма определени режими за опазването на 93% от ценните сгради, а за година са проверени под 1% от всички сгради в страната. Издадени са и 15 препоръки към Министерството на културата и 6 към Института по недвижимо културно наследство.

Министерството на културата излезе с отговор на одита и обяви, че е разработен проект за Национална стратегия за развитие на културата за периода 2019 - 2029 година, който бил на обществено обсъждане. Имало и предвидено гледане на проект за поправка на Закона за културното наследство, с който се предлага "въвеждането на извършване на оценка на въздействие на инвестиционни проекти върху недвижими културни ценности с категория "световно значение". Разглеждането му е планирано за май месец.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....